Clasa a patra

Însemnele Uniunii Europene

La clasa a IV-a, la Educație civică, sunt câteva conținuturi în programa școlară care fac referire la locuri de apartenență. Materialele pe care le-am cuprins în acest articol prezintă aspecte ce țin de apartenența europeană și au fost create pentru o lecție în care copiii învață despre însemnele Uniunii Europene.

Ținând cont că ne aflăm în preajma Zilei Europei, materialul poate fi un punct de plecare în desfășurarea oricărei activități pe această temă.

Este vorba despre un video și o fișă de lucru. Cele două materiale au fost integrate într-o lecție pe platforma Livresq și formează o resursă educațională deschisă.

Însemnele Uniunii Europene. RED din CRED

Această resursă educațională deschisă a fost creată în cadrul proiectului CRED – Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți, în anul 2021. Este un material digital care poate fi utilizat în lecții sau în activitatea individuală a elevilor, pe platforma Livresq. Poate fi accesată de pe platforma Livresq sau de pe digitaledu.ro, secțiunea învățământ primar, selectând clasa a IV-a, disciplina Educație civică.

Odată deschisă lecția, pe prima pagină sunt elemente de identificare ale resursei: titlul, clasa, disciplina, competența specifică, autorul, contextul în care a fost creată. Săgeata din dreapta ne trimite către următoarea secțiune unde începe propriu-zis lecția.

Primul material prezentat este un material video prin intermediul căruia elevii fac cunșotință cu însemnele Uniunii Europene. Sarcina lor este de a viziona filmul și este important de știut că dacă filmul nu se derulează până la finalul său, nu se poate merge la următoarea activitate.

însemnele uniunii europene
Însemnele Uniunii Europene

După vizionare, pentru a verifica informațiile reținute de copii, se propune un exercițiu. Acest exercițiu este cuprins într-o fișă de lucru ce permite completarea digitală a informațiilor. Fișa este însoțită de explicarea modului în care se realizează această completare.

Fișă de lucru

Dacă preferați varianta clasică de lucru cu fișa tipărită, ea poate fi descărcată din documentul de la finalul articolului. Activitatea de învățare constă în recunoașterea însemnelor Uniunii Europene și vizează formarea competenței specifice 1.2 – Identificarea unor elemente relevante pentru apartenența la diferite comunități (locală, națională, europeană).

Sarcina copiilor este de a identifica și de a preciza aceste însemne pornind de la imagini/informații/simboluri date.