Ne-am propus să recapitulăm la matematică ceea ce am învățat pe parcursul semestrului I și o parte a semestrului al II-lea în clasa IV-a. În acest scop am pregătit șase fișe de lucru care abordează conținuturile predate în perioada amintită. Fișele pot fi rezolvate de copii atât prin imprimarea acestora, cât și prin completare directă prin intermediul Google Chrome. Ele pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului.
Recapitulăm la matematică. Descrierea fișelor
Exercițiile și problemele propuse pentru rezolvare acoperă următoarele conținuturi:
-Numerele naturale în concentrul 0-1 000 000 și cifrele romane;
-Adunarea și scăderea în concentrul 0-1 000 000, fără și cu trecere peste ordin;
-Înmulțirea și împărțirea numerelor naturale;
-Metode de rezolvarea a problemelor.
Deși fișele nu sunt numerotate, în descriere ele vor primi câte un număr, acela care se regăsește în denumirea documentului. Chiar dacă eu le-am așezat într-o anumită ordine, acest lucru nu înseamnă că ele trebuie rezolvate exact așa.
Fișa de lucru 1
Am scris exercițiile și problemele pe imaginea unui șotron. Rezolvarea sarcinilor de lucru se va realiza de jos în sus, chiar pe spațiile șotronului. Calculele vor fi făcute pe un caiet, pe o ciornă, iar în casete vor fi trecute doar rezultatele. Pentru problemă există spațiu pentru rezolvare.
Primele două exerciții sunt dedicate numerelor de la 0 la 1 000 000, respectiv cifrelor romane. Următoarele trei exerciții ne ajută să recapitulăm la matematică operațiile învățate: adunare, scădere, înmulțire și împărțire. Am ajuns și la capătul șotronului și încheiem jocul cu o problemă care se rezolvă prin metoda grafică. Pentru a veni în sprijinul copiilor am evidențiat datele problemei. De asemenea, sunt date două reprezentări grafice, copiii având sarcina de a bifa varianta corectă, cea care corespunde datelor problemei. Rezolvarea problemei sa va face pe spațiul alocat.
Fișa de lucru 2
Cea de a două fișă de lucru propusă pentru recapitulare conține un tabel cu cinci spații, în fiecare dintre ele fiind scrisă o sarcină de lucru. Acest material vine în completarea primei fișe de lucru. Este vorba despre exersarea acelorași competențe, dar în alte contexte. De data aceasta problema propusă se rezolvă prin metoda comparației și am introdus aflarea termenului necunoscut.
Fișa de lucru 3
Această fișă a fost concepută pentru exersarea deprinderilor de calcul. Pentru fiecare operație matematică există câte cinci exerciții. Fișa se încheie cu o problemă care aduce la un loc toate cele patru operații și terminologia matematică specifică.
Fișa de lucru 4
Continuă să recapitulăm la matematică prin intermediul unei fișe pe care cele șase sarcini de lucru sunt scrise pe imaginea unui ursuleț. Și aici exercițiile sunt diverse. Copiii trebuie să rotunjească numerele date, să determine anumite numere și să efectueze operații cu acestea. De asemenea, am introdus și un exercițiu cu ordinea efectuării operațiilor și folosirea parantezelor.
Fișa de lucru 5
Acestă fișă tratează doar împărțirea cu rest, mai exact aflarea câtului și a restului unei operații de împărțire, dar și aflarea deîmpărțitului sau a câtului. Din nou, calculele în scris se vor face pe caiet sau pe o ciornă, pe fișă urmând a fi trecute doar numerele aflate.
Fișa de lucru 6
Ultima dintre cele șase fișe propune doar rezolvare de probleme, unele dintre ele prin metoda grafică sau prin metoda mersului invers. Rezolvarea acestora se va face pe caiet, pe fișă fiind trecute doar rezultatele. Am optat pentru această variantă deoarece fișa a fost gândită și pentru completare direct pe document.
Două variante pentru lucrul pe fișe
Așa cum spuneam mai sus, fișele pot fi rezolvate cu creionul pe hârtie după ce au fost imprimate, chiar dacă nu există întotdeauna spațiu pentru rezolvarea integrală. Nu există pentru că am dorit ca aceste fișe să poată fi folosite și în învățarea online. De asemenea, sunt situații în care copilul nici nu ar putea să scrie anumite lucruri în document. Mă refer la reprezentarea grafică a unei probleme, la calculul în scris la înmulțire sau la împărțire.
Fiecare fișă pdf deschisă cu Google Chrome poate fi completată direct. Acest lucru presupune ca elevul să fi rezolvat dinainte sarcinile pe caiet, urmând ca la completarea pe calculator/laptop să introducă, în general, doar rezultatele.
Așadar, pentru completare pe calculator/laptop se deschide Google Chrome și se trage documentul în pagina deschisă. După completare, fișa va fi salvată dând click pe icoana Print din partea dreaptă sus și din Destination se alege Save as PDF (Salvează ca PDF), apoi Save (Salvează). Acum fișa poate fi trimisă cadrului didactic pentru corectare.
Pentru corectare este nevoie de Adobe Acrobat Reader care este un program gratuit și poate fi descărcat de aici. Deschideți pdf-ul cu acest program și selectați câmpul (caseta) în care doriți să faceți corecturile. Acestea pot fi: tăiere cu o linie roșie, subliniere cu o linie verde și adăugare de comentarii. Când ați finalizat corectarea fișei salvați documentul urmând pașii: File – Save .
Elevul va deschide documentul corectat tot cu Google Chrome și, atunci când pune cursorul pe o casetă, va vedea comentariile făcute de cadrul didactic.