De multe ori am avut probleme în a folosi unele fișiere pentru că nu aveam uneltele necesare. Multe dintre ele sunt incluse în Windows, altele însă nu, iar cele care sunt câteodată nu sunt suficiente. De exemplu dacă vreau să deschid un fișier audio ogg, Windows media player nu îl deschide. De aceea sunt nevoit să incerc cu alte aplicații. Ogg este un format audio folosit pe web, așa că il deschid cu un web browser. Însă și web browserul trebuie să suporte acest tip de fișier.. Dacă folosesc Internet explorer, atunci m-a părăsit norocul. De aceea am alcătuit această listă de programe gratuite utile.
Fără prea multă vorbărie am să vă prezint câteva dintre acestea, utile nu doar în educație, ci în general. Pentru că pe la noi nu se prea dau mulți bani pe programe pc, am să vă aduc în atenție doar pe cele gratuite (open source). Alternative foarte bune la cele plătite.
Vă prezint aici câteva din aceste aplicații, pentru a putea deschide o arhivă, un pdf sau un document word. Mai mult ca sigur majoritatea dintre dumneavoastră aveți deja uneltele la dispoziție. Însă pentru cine nu le are, sau vrea să incerce și alternativa open source voi face o scurtă listă de programe gratuite utile.
Să nu mă întelegeți greșit.. acestea sunt doar niște recomandări pe care vi le fac.
Programe gratuite utile
Web browserul Google Chrome
Fără doar și poate Google Chrome este cel mai popular web browser la ora actuală. Este produs de cei de la Google și este bazat pe platforma Chromium, o platformă open source pe care se bazează mai toate browserele moderne (Microsoft Edge, Opera). Un browser rapid și simplu care oferă suport pentru toate tipurile de media folosite în paginile web. Printre acestea, documentele PDF. Chrome poate deschide aceste documente și chiar completa câmpurile editabile (formulare) dacă acestea exista. Documentul poate fi mai apoi salvat intr-un format ne editabil.
Web browserul Mozilla Firefox
Unul din cele mai vechi ”brand-uri” când vine vorba de internet este Mozilla. Încă înainte de apariția browserului Google Chrome, Firefox a fost cel care a revoluționat navigarea pe internet. A trecut prin multe transformări ajungând ca versiunea actuală să fie un browser modern care oferă suport pentru toate tipurile de media ce se folosesc azi în paginile website-urilor. Oferă suport și pentru documente PDF, deși documentele tip formular nu se pot completa și salva. Firefox este axat în primul rând pe confidențialitatea datelor utilizatorului, oferind multe optiuni de blocare a resurselor prin care aceasta este încălcată.
Adobe Acrobat Reader
Probabil cel mai vechi „cititor de PDF-uri”, Acrobat Reader este produs de Adobe și este oferit gratuit utilizatorilor. Este un reader mai complex decât celelalte și oferă o multitudine de opțiuni, începând cu citirea și organizarea documentelor PDF, trecând prin editarea formularelor PDF și ajungând la posibilitatea de colaborare online cu alți utilizatori Adobe, cu ajutorul Adobe Cloud. Este un program rapid, de încredere (nu „pică” dacă este aglomerat cu mai multe documente deschise simultan) și foarte folositor. De exemplu, cadrele didactice îl pot folosi pentru a edita fișe care conțin câmpuri editabile, sau pot adăuga note și comentarii pe documentele deja completate de copii în Chrome sau alte programe de editare.
Arhivatorul 7zip
După mult timp de chinuri cu Winrar sau Winzip, de instalat și dezinstalat versiuni trial care mă atenționau după o lună că ”trebuie să plătesc dacă vreau să folosesc”, am încercat 7zip și am rămas cu el. Gratuit, open source, simplu și face exact aceleași lucruri pe care le fac și programele plătite. Încercați-l dacă doriți.
VLC Media player
Este deja consacrat, foarte multă lume îl folosește, gratuit, open source, și cel mai important.. deschide cam orice tip de fișier media (atât audio cât și video). Simplu, rapid de instalat, cu o interfața care nu îti manâncă jumătate din resursele calculatorului (deși asta nu mai e o problemă.. cu pc-urile și laptop-urile din ziua de azi). Oricum, dacă descărcați de pe aici sau de pe alte sit-uri fișiere audio ogg, cel mai simplu ar fi să instalați VLC-ul, și puteți să le ascultați fără probleme.
Libre Office – suita office liberă
Libre Office este una din alternativele open source, gratuite, la cunoscutul Microsoft Office. Mai puțin popular decât acesta, însă nu mai prejos. Suita office Libre conține șase programe, fiecare fiind un bun înlocuitor al programului similar din suita Microsoft. Puteți scăpa ușor de versiunile trial (de încercare) ale office-ului de la Microsoft, de notificările care vă apar mereu când deschideți un document. Instalați Libre Office, și ați scăpat de ele.
Programele incluse:
- Libre Office Writer – editor de documente gen Word;
- Libre Office Impress – pentru prezentări gen powerpoin;
- Libre Office Draw – pentru pagini de publicații;
- Libre Office Calc – pentru tabele gen spreadsheet (csv);
- Libre Office Math – pentru documente matematice;
- Libre Office Base – pentru baze de date;
Programele suportă multe formate de document, inclusiv cele folosite de Microsoft Office (doc, docx, pptx, csv și altele). Suita de programe office Libre Office este gratuită, se poate descărca de pe sit-ul oficial, se updatează frecvent și este disponibilă în limba română. Documentația pentru fiecare program, este de asemenea disponibilă în românește.
Sumatra PDF
Probabil cel mai folosit program pentru citirea documentelor PDF este Adobe Reader. Este gratuit, este creat de o companie de renume cum este Adobe. Totuși.. de cele mai multe ori se încarcă destul de greu. La instalarea pe Windows, programul instalează un serviciu windows separat, care pornește de câte ori deschidem calculatorul. Poate nu toată lumea dorește acest lucru. Cât despre faptul că se încarcă mai greu.. el încearcă să se conecteze la internet atât pentru update cât și pentru alte servicii.
Din aceste cauze multă lume renunță la Adobe Reader și se ăndreaptă către programe alternative. Unul dintre aceste programe gratuite utile este Sumatra PDF. Programul este gratuit după cum spuneam, ușor de instalat și mai ales foarte rapid. Nu are o interfață încărcată precum Adobe Reader. Totuși este doar un reader (cititor), nu poate edita documentele PDF. Deci dacă aveți de completat diferite documente pdf care conțin formulare, Sumatra PDF nu vă ajută. În schimb pentru citit orice alt fel de pdf este ideal. Puteți să-l încercați.
Scris de: Răzvan