A sosit momentul să vorbim la Limba și literatura română și despre cartea poștală. În arhiva de la finalul articolului am introdus materialele pe care le-am folosit în această lecție. Este vorba despre o prezentare powerpoint, un model de carte poștală și o fișă cu informații despre aceasta.
Ce este cartea poștală? Elementele unei cărți poștale
Pentru început am apelat la imaginea de pe primul slide al prezentării powerpoint pentru un exercițiu de tip brainstorming. I-am provcat pe copii să observe cu atenție imaginea și mesajul și să identifice contexte în care această imagine ar putea fi folosită. Din răspunsurile lor m-am oprit asupra unuia care a permis conducerea discuției către cartea poștală. În paranteză fie spus, așa cum era de așteptat, niciun copil nu a ajuns la răspuns, cel mai aproape de cartea poștală fiind vederea. Al doilea slide al prezentării a anunțat titlul lecției.
Ultimul slide a fost cel care a susținut practic întreaga activitate de învățare. La primul click apare imaginea unei cărți poștale pe care sunt completate toate informațiile. La următorul click, apare o linie verticală care împarte cartea poștală în două părți. Aici, copiii au observat că partea stângă este dedicată mesajului expditorului, în timp ce în partea dreaptă se aplică timbrul și se scriu datele destinatarului.
A urmat apoi identificarea elementelor componente ale unei cărți poștale. La fiecare click, copiii au făcut cunoștință cu aceste elemente. De fapt, ei le-au recunoscut imediat făcând apel la cunoștințele pe care le aveau deja despre bilet sau email. Apariția acestor elemente a fost mai degrabă un feed-back.
Imaginile din prezentarea powerpoint se regăsesc și în documentul pdf din arhiva de mai jos. Ca o concluzie la cele discutate, fiecare copil a primit o fișă cu aceste informații despre cartea poștală. Ele au fost scrise pe imaginile unite a patru piese de puzzle. Fișa a fost lipită în caietele copiilor.
Redactarea și ilustrarea unei cărți poștale
Lecția s-a încheiat cu alte două exerciții. Am scris într-un chenar cuvântul ”carte” și le-am cerut copiilor să găsească diferite sensuri. Un alt exercițiu a constat în realizarea unei diagrame Venn cu ajutorul căreia am evidențiat asemănările și deosebirile dintre un email și o carte poștală.
De mare folos poate fi un set de cărți poștale achiziționate de la poștă și, eventual, imagini cu cărți poștale deja completate. După ce am observat și am discutat și exemplele oferite de manual, am trecut la redactarea unei cărți poștale.
Am creat un astfel de cartonaș pe care copiii au formulat mesaje. La final, au ilustrat cartea poștală încercând să realizeze o corespondență între imagine și mesaj. Am citit câteva mesaje, am corectat, am îmbunătățit și am realizat o expoziție cu aceste cărți poștale.