Școala Gimnazială Nr. 6 ”Iacob Mureșianu” Brașov, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr.27 ”Anatol Ghermanschi” Brașov, Școala Gimnazială Nr. 11 ”Șt. O. Iosif”, Școala Gimnazială Hălchiu, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Brașov, vă invită să luați parte la cea de a treia ediție a proiectului județean ”ProDIDACT – exemple de bune practici”, tema acestui an fiind ”STEM în clasa noastră”. Proiectul este cuprins în CAEJ 2019, domeniul științific, poziția 1.
STEM și învățare în clasa noastră
Competenţele în domeniul STEM sunt foarte importante şi vor deveni indispensabile în societatea viitoare. Educaţia ştiinţifică nu mai poate fi privită ca pregătire de elită pentru oameni de ştiinţă sau viitori ingineri ci ca o necesitate a societăţii moderne. Oamenii societăţii moderne au nevoie de capacităţi de gândire critică şi creativă pentru a rezolva problemele şi pentru a dezvolta soluţii inovatoare. Competenţele STEM sunt deja considerate ca o formă alfabetizare de bază şi implică echiparea tinerei generaţii europene cu cunoştinţele şi aptitudinile care să îi permită să participe la dezvoltarea societăţii, să influenţeze şi să modeleze viitorul şi să participe la activităţi economice specifice epocii în care trăim.
Dorim ca prin acest proiect să le oferim cadrelor didactice posibilitatea de a împărtăși din experiența profesională, căci, profesionalismul, creativitatea, experienţa, dăruirea şi dragostea faţă de meseria de dascăl fac din învăţători adevărate surse de idei, soluţii, reuşite, exemple de bune practici. Realizarea unei colecţii de exemple de activități ce implică competențe STEM este necesară şi oportună, nu pentru a oferi „reţete de predare”, ci pentru a stimula imaginaţia constructivă şi harul pedagogic al fiecărui învăţător.
Activitățile și calendarul proiectului
Deși este un proiect județean având ca grup țintă ciclul primar, sunt invitate să participe cadre didactice de pretutindeni. Având o temă cu largă aplicabilitate, proiectul se poate preta învățământului preșcolar sau gimnazial.
Proiectul se va desfășura în perioada mai– septembrie 2019 . Activitățile acestuia, în ordinea derulării lor, sunt:
Prin intermediul sarcinilor din lumea reală, profesorii își pot angaja elevii într-o învățare semnificativă și o evaluare autentică – iar aceasta este cea mai bună pregătire pentru lumea din afara școlii.
1.Înscrierea participanților: mai – iunie 2019
2.”STEM în clasa noastră” – trimiterea/postarea fotografiilor: mai – iunie 2019
3.Realizarea expoziției cu titlul ”STEM în clasa noastră”: iunie –iulie 2019.
4.Trimiterea de către participanți a articolelor propuse pentru publicare: mai – august 2019
5.Elaborarea lucrării ”STEM în clasa noastră. Exemple de bune practici”: septembrie 2019
6.Trimiterea diplomelor de participare –septembrie 2019
În documentul atașat mai jos găsiți informațiile detaliate privind activitățile proiectului, link-ul către formularul de înscriere, precum și exemple de activități care corespund temei proiectului.
Vă așteptăm cu drag!