Clasa a treia Muzică și mișcare clasa a treia

Gama DO. Sunetele și notele muzicale

gama do

O mare parte din lecțiile de muzică din acest semestru au fost alocate învățării sunetelor muzicale ce alcătuiesc gama Do, în ordinea prevăzută în manual: înălțimea sunetelor muzicale, portativul și cheia SOL, sunetul și nota MI, sunetul și nota LA, sunetul și nota DO1. Urmează sunetul și nota RE, sunetul și nota FA, sunetul și nota DO2, sunetul și nota SI.

Competențele specifice vizate pe parcursul acestor lecții sunt:
1.2. Sesizarea diferențelor de înălțime și durată între sunete, în audiția unor fragmente muzicale;
1.3. Corelarea înalţimilor de note cu notaţia muzicală;
2.1. Cântarea individuală, în mici grupuri, în colectiv, cu asocierea unor elemente de mişcare şi a acompaniamentului instrumental;
2.2. Utilizarea notaţiei înălţimilor sunetelor în însuşirea unor cântece.

Materialele prezentate mai jos pot fi folosite în diferite etape ale lecției. Precizez că, în acest moment, noi am ajuns abia la jumătatea listei de conținuturi, la lecția dedicate sunetului și notei Do1. Acesta este motivul pentru care resursele postate nu acoperă toată gama DO. Pe măsură ce ele vor fi create, le voi posta tot în acest articol.

Gama DO. Sunetele și notele muzicale – fișe de lipit în caiete

Primul material (documentul pdf) conține câteva fișe pe care le-am lipit în caietele copiilor ori de câte ori am învățat elemente noi. Caietele de muzică NumLit, prin felul în care sunt concepute, ne oferă spațiul necesar pentru a lipi aceste fișe. Primele patru fișe au fost utilizate înainte de a trece la gama Do, în lecțiile în care am vorbit despre durata sunetelor. Sunt imagini care prezintă durata de doi timpi, pătrimea, respective optimea într-un mod … prietenos și colorat. Tot așa ne apare și cheia SOL, cea care a deschis seria lecțiilor despre sunetele muzicale care formează gama Do. Împreună cu cheia SOL, în aceeași lecție, am învățat ce este portativul și am lipit în caiete fișa corespunzătoare.
Începând cu pagina 7 avem câte o fișă pentru fiecare notă, în ordinea pe care am precizat-o la începutul articolului. Pe portativ vedem cheia Sol și nota muzicală având cele trei durate învățate.

Cântece

În arhivă am introdus cântecele pe care le-am folosit în aceste lecții, precum și materialele folosite în lecția despre înălțimea sunetelor muzicale (gama Do in urcare și în coborâre la diferite instrumente). Pentru sunetele Sol-Mi am ales ”Melc, melc, codobelc”, iar pentru sunetul La avem cântecelul ”Stă la geam o păsărică”, ambele din folclorul copiilor. Întrucât cântecele se regăsesc în manual, în arhivă se află doar negativele acestor cântece.
Pentru sunetul și nota Do le-am pregătit o surpriză copiilor. Cântecul ”Dirijorul Do”, cu muzica și versurile aparținând doamnei Ana Motora-Ionescu, vine într-un format video special realizat pentru folosirea tuburilor muzicale (boomwhackers). De câtva timp, mai precis de când am participat la un curs de educație muzicală susținut de minunata Ana Maria Rusu, am achiziționat aceste instrumente pe care, până acum, le-am încercat pe cântece găsite pe youtube. Alături de ele vom folosi și clopoțeii muzicali.

În materialul amintit notele muzicale sunt scrise cu diferite culori. Acestea corespund culorilor tuburilor muzicale. Fiecare notă este evidențiată astfel încât copiilor să le fie ușor să folosească tuburile. În video apar și versurile cântecului. Video-ul poate fi utilizat în lecție și în lipsa unor instrumente.