Momente speciale

Ziua Pământului

Începând cu anul 1970, în data de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului. A fost celebrată pentru prima data în Statele Unite ale Americii, scopul său fiind trezirea interesului oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător. Douăzeci de mai mai târziu, 141 de țări au adoptat această sărbătoare. În anul 2009, prin declarația ONU,  ziua de 22 aprilie devine sărbătoare oficială a planetei Pământ (sursa informațiilor: Wikipedia).

Ziua Pământului. Colorăm, decupăm, desenăm, compunem

Vă propun o lucrare simplă, ușor de realizat de către copii și care poate încheia frumos o activitate dedicată Zilei Pământului. Ideea este preluată de pe internet și adaptată clasei a II-a. Constă în realizarea unui colaj cu imaginea Pământului,  combinând artele plastice cu poezia, cu cântecul, cu povestea și chiar cu matematica. Materialele necesare pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.

Ziua Pământului. Realizarea lucrării – etape de lucru

Ziua Pământului
Ziua Pământului

Fiecare copil primește cele două fișe: o imagine cu Pământul și un cerc. Ambele vor fi decupate pe contur.

Cercul va fi lipit pe un carton colorat, dar nu este obligatoriu. Ce putem face cu spațiul oferit de cele patru sectoare ale sale? În funcție de activitățile desfășurate anterior pe tema protejării Pământului sau lăsând imaginația copiilor să zburde, spațiile pot fi completate cu versuri, desene, mesaje, îndemnuri, sfaturi, scurte texte, cvintete, simboluri etc. De asemenea, copiii pot transmite mesaje folosind diverse materiale și tehnici de lucru  Putem folosi doar cartonul și atunci el devine spațiu de scris sau de desenat, înlocuind imaginea cercului.

Pe imaginea Pământului sunt trasate două linii perpendiculare punctate indicând faptul că vom folosi foarfeca. De asemenea, copiii vor observa cele patru părți egale (că tot am zis că facem și puțină matematică).  Pornind cu foarfeca  din centrul imaginii spre margine vom decupa pe linia punctată obținând astfel cele patru sferturi pe care ulterior le vom îndoi spre exterior. Este important să nu decupăm până în margine. Lăsăm o porțiune nedecupată de aproximativ 1 cm pe fiecare linie deoarece ultimul pas este lipirea  imaginii pe cerc sau pe carton și este nevoie de un spațiu pe care să aplicăm lipiciul. Imaginea va fi colorată înainte de decupare sau înainte de lipirea sa pe cerc.

Activitatea poate fi realizată individual, în perechi sau în grupuri de câte patru copii. La final, lucrările sunt prezentate clasei și expuse sau întâi expuse și apoi se realizează turul galeriei.

Diplome

Am pregătit și în acest an o activitate dedicată Pământului chiar dacă data de 22 aprilie ne găsește în vacanța de primăvară. Sărbătorim cu câteva zile înainte, obiectivul de anul acesta fiind conștientizarea importanței protejării mediului înconjurător.

La finalul activității, fiecare elev va primi o diplomă pentru participare și implicare. Mai rămâne doar să hotărăsc care va fi modelul imprimat din cele cinci care se află în pdf-ul atașat mai jos. Diplomele sunt color, la dimensiune A4 și cu spații pentru completarea datelor.