Clasa întâi Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin (0-100)

În clasa I, la adunarea și scăderea cu trecere peste ordin (în concentrul 0-100), am utilizat și fișa de lucru pe care o voi prezenta în cele ce urmează. Pentru că, la vremea aceea, lecția s-a desfășurat în preajma sărbătorilor pascale, personajul în jurul căruia am creat o poveste a fost un iepuraș.

Poveste cu un iepuraș

Așa cu toți copiii știu, în această perioadă iepurașul este foarte ocupat cu pregătirea ouălor colorate. Atât de ocupat încât are nevoie de ajutor pentru exersarea adunărilor și scăderilor cu trecere peste ordin. Nici cu rezolvarea problemelor nu se descurcă prea bine, de aceea el apelează la elevii clasei I. Drept recompensă pentru ajutorul primit, copiii primesc de la iepuraș un ou pe care îl pot colora după ce toate exercițiile sunt rezolvate. Pe scurt, aceasta este povestea premergătoare rezolvării sarcinilor de lucru de pe fișă.

Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin. Conținutul fișei de lucru

Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin
Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin

Fișa cuprinde patru exerciții scrise pe oul cu care vine iepurașul la lecția de matematică.
Primul exercițiu le cere copiilor să efectueze adunări și scăderi cu trecere peste ordin. Sunt exerciții cu trei termeni în care fie apar doar adunări, fie doar scăderi, fie ambele operații. Cu această ocazie exersăm și reguli privind ordinea efectuării operațiilor.
Continuăm cu câteva exerciții de adunare și scădere însoțite de efectuarea probei prin operația inversă.
Următorul exercițiu aduce în atenția copiilor terminologia matematică specifică adunării și scăderii. Vom întâlni cuvinte și expresii precum sumă, diferență, vecini, cu atât mai mare, cu atât mai mic.
La ultimul exercițiu de pe fișă termenii sunt așezați în tabel. Sarcina constă în adunarea, respectiv scăderea numerelor date pe fiecare coloană.

Rezolvarea exercițiilor se poate realiza direct pe fișă. Pentru calculul unul sub altul poate fi utilizat spațiul liber de pe imaginea iepurașului.
În document veți găsi două variante ale aceleiași fișe. Sarcinile sunt identice, diferă doar numerele folosite în exerciții. Fișa poate fi folosită pentru consolidare, în clasă, acasă sau ca probă de evaluare. Spor la lucru!

Comments are closed.