Momente speciale

Ziua Internațională a Cărții. 10 activități pentru copii

Pe 23 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții (de asemenea a drepturilor de autor, precum și Ziua Bibliotecarului). Vom marca și noi acest eveniment chiar dacă stăm acasă, prin urmare am pregătit un set de 10 activități pornind de la o carte la alegerea copiilor. Mai exact, fiecare copil va prezenta ultima carte citită un pic altfel decât o facem în mod obișnuit. Prin intermediul celor zece activități propuse vom realiza practic o radiografie, o hartă a textului, aducând în discuție elemente precum locul, timpul, personajele, momente ale acțiunii, învățătura textului. Vom citi, vom povesti, vom crea, vom meșteri. Am încercat chiar să introduc o activitate în cadrul căreia să folosim un instrument digital.

În viitoarea întâlnire online fiecare copil va alege pentru prezentare una dintre cele zece activități. Acestea vor fi descrise în cele ce urmează. Sarcinile de lucru se regăsesc și în documentul de la finalul articolului.

Ziua Internațională a Cărții. Start!

Chiar se poate spune ”Start!” deoarece cele zece activități sunt prezentate simbolic pe o tablă de joc, sub forma unui traseu de parcurs si pot fi privite ca provocări. Cu fiecare sarcină rezolvată mai facem un pas înainte spre finalizarea jocului. Am creat-o în scop de prezentare, de aceea ea nu necesită imprimare pentru realizarea sarcinilor. Dacă acest lucru se face, atunci copiii pot scrie aici titlul și autorul cărții.

ziua internațională a cărții

Așadar, prima sarcină constă în prezentarea unui obiect care se regăsește în cartea citită. Poate fi un obiect de îmbrăcăminte sau unul de decor, un accesoriu, un instrument, orice găsește copilul prin casă și are legătură cu textul.

Pentru precizarea timpului, respectiv a locului acțiunii avem alte două sarcini năstrușnice. Cum ar fi fost acțiunea textului dacă ar fi avut loc într-un trecut/viitor îndepărtat? Ce schimbări ar fi în vestimantație, obiceiuri, locuri, obiecte etc.? Cu siguranță, copiii vor intui ce ar trebui adaptat vremurilor respective. Pentru notarea ideilor am creat o fișă de lucru (nici aceasta nu trebuie neapărat imprimată). Pentru prezentarea spațiului în care se desfășoară acțiunea am ales ca activitate realizarea unui desen care să redea un loc prezentat la un moment dat în carte.

A patra activitate este una de citit cu voce tare. În documentul de la finalul articolului, în prezentarea sarcinilor de lucru am precizat cu câteva exemple cum trebuie să se desfășoare această activitate. Noi am mai făcut-o și cu altă ocazie și le-a plăcut copiilor.

Despre personaje

Personajelor le-am alocat trei activități. Prima dintre ele le cere copiilor să prezinte un personaj ales de ei cu ajutorul numerelor, potrivit informațiilor din text. Spre exemplu, pot spune vârsta personajului, numărul fraților/prietenilor, numărul străzii pe care acesta locuiește sau orice alte lucruri ce pot fi însoțite de numere. Această activitate pare amuzantă, dar presupune o mare atenție la detaliile din text. Se poate folosi fișa de lucru 2.

Însușirile fizice ale unuia dintre personaje, vestimentația acestuia și alte aspecte ce țin de înfățișare vor fi redate într-o activitate practică. O șosetă albă sau doar o bucată din aceasta (cea cu vârful), umplută cu vată sau orez, decorată cu fire de lână, material textil, nasturi, desenată, pictată se poate transforma într-un personaj din carte.

A treia activitate pentru personaje se va realiza cu ajutorul unei aplicații de pe telefonul mobil. Este vorba despre ChatterPix Kid, aplicație ce poate fi descărcată gratuit din Magazin Play. Este simplu de folosit, iar în descrierea sarcinii de lucru am dat câteva îndrumări și am pus un link către aplicație.

Alte activități

Activitatea cu numărul 7 este un exercițiu de povestire a unui moment al acțiunii din altă perspectivă. În acest articol am descris în detaliu modul în care se procedează. De asemenea, le-am dat și copiilor indicații în sarcina de lucru. Pe scurt, orice obiect sau personaj care a fost prezent la acțiune poate povesti cele întâmplate din perspectiva sa, așa cum a văzut el lucrurile.

Un alt exercițiu cu o doză de creativitate este imaginarea unei noi cărți care păstrează personajul/personajele, dar ele sunt puse în situații și locuri noi, cu probleme și întâmplări diferite. Astfel, copiii devin autori și vin cu idei noi pentru personajele lor.
Ultima activitate constă în realizarea unui semn de carte cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții. Am ales ca el să poarte un mesaj, de data aceasta unul pe care îl transmite chiar cartea citită. Semnul de carte va fi decorat așa cum doresc copiii.

Ne oprim aici cu speranța că fiecare carte prezentată va fi și o recomandare de lectură pentru perioada ce va urma. Pe site găsiți câteva fișe de lectură ce pot fi folosite în activitățile viitoare sau poate chiar pentru data de 23 aprilie. De asemenea, există un material pentru Ziua Internațională a Cititului Împreună, unele idei pot fi folosite și pentru activitatea aceasta.