Ca în fiecare an, pe 22 aprilie, sărbătorim Ziua Pământului. Anul acesta ea vine într-o perioadă mai specială, de aceea am și conceput câteva activități pe care copiii le pot desfășura individual, acasă. Este vorba despre 22 de provocări pe carele găsiți în documentul de la finalul articolului. Ele sunt gândite pentru elevii de clasa a IV-a, dar în funcție de posibilități și/sau de vârsta copiilor pot fi selectate doar cele mai potrivite.
22 aprilie – 22 de provocări de Ziua Pământului
Cele 22 de provocări acoperă mai multe domenii. Unele activități au conținut științific, altele sunt artistice, câteva au caracter practic-aplicativ și cele mai multe dintre ele sunt provocări ce pun în mișcare creativitatea, imaginația și gândirea critică. Practic, este un proiect transdisciplinar care reunește competențele dobândite la majoritatea disciplinelor școlare. Copiii pot fi îndemnați să își aleagă doar activitățile care le plac și pe care le pot face pe parcursul unei singure zile. O altă variantă ar fi realizarea tuturor activităților pe parcursul mai multor zile.
Deși ar fi nevoie de imprimarea materialului, cele mai multe dintre activități pot fi realizate și în lipsa fișelor tipărite. Copiii pot citi cerințele și pot face rezolvarea lor pe un caiet, pe foi sau oral, în cadrul întâlnirilor on-line.
22 de provocări. Să începem!

Prima provocare – aceea de a îmbrăca ceva verde sau albastru- are rolul de a-i introduce pe copii într-o atmosferă de sărbătoare. Cu următoarele două aducem ușor în discuție tema proiectului.
A patra activitate este una de informare. Citind textul dat, copiii de clasa a IV-a (în mod special) vor afla informații despre planeta Pământ, informații pe care oricum le-ar fi aflat la Geografie în una din lecțiile următoare. Este bine să rețină cât mai multe informații; ele vor fi de folos și la provocarea cu numărul 9. Denumirile continentelor și oceanelor vor fi descoperite prin două joculețe în cadrul provocărilor 5 și 6.
Provocarea 7 este un exercițiu de tipul ”adevărat/fals”, cele mai multe enunțuri făcând referire la Pământ ca planetă a Sistemului Solar. Încheiem partea de informare cu câteva curiozități despre planeta noastră. Copiii au sarcina de a completa enunțurile cu informațiile potrivite.
Și continuăm…
Am ajuns la provocarea 9 de care am amintit mai sus. Este momentul potrivit pentru a vedea ce și cât au reținut, sarcina constând în găsirea unor cuvinte-cheie care să completeze alfabetul dat pe fișă. Fiecare cuvânt ales trebuie să înceapă cu una din literele precizate și să aibă legătură cu planeta noastră.
Următoarea provocare este una de creație folosind cuvintele. Sunt de fapt trei provocări, toate având legătură cu tema: de a crea un cvintet, o ghicitoare sau de a alcătui o propoziție ale cărei cuvinte încep cu aceeași literă (una aleasă de copil).
Suntem la jumătatea drumului și a sosit momentul să vorbim despre Ziua Pământului. Copiii sunt provocați să caute informații despre această sărbătoare și să ofere răapunsuri la întrebările date. Este firesc ca următoarea întrebare să fie una de reflecție : „De ce este Pământul atât de special?”. Provocarea constă în a găsi cât mai multe motive de celebrare a Pământului.
Următoarele două provocări ne introduc din nou în zona de creație. Copiii vor realiza un colaj prin care să redea înfățișarea Pământului, utilizând materiale și tehnici de lucru la alegere. Există o provocare și pentru pasionații de Lego. Cu siguranță, opțiunile pe această temă sunt generoase.
Provocarea 15 ține tot de creativitate, de data aceasta fiind vorba de imaginarea unui dialog între copil, în postura de reporter, și Terra, interviu finalizat cu realizarea unei felicitări.
Ne apropiem de final…
Următoarele patru provocări aduc în discuție probleme de protejare a mediului înconjurător. Prin intermediul lor facem o trecere în revistă a factorilor care poluează planeta, efectele poluării, măsuri de ocrotire și, cel mai important, acțiuni concrete pe care fiecare copil în parte, indiferent de vârstă le poate face pentru protejarea planetei. Acestea din urmă pot fi completate, dacă este posibil, cu activități practice, în grădină, spre exemplu (plantare, îngrijire, curățenie, activități senzoriale etc).
Și, pentru că este important ca fiecare locuitor al planetei să conștientizeze importanța ocrotirii acesteia, următoarea provocare constă în realizarea unui afiș având ca mesaj ”Ziua Pământului trebuie să fie în fiecare zi!”.
Despre reciclare am vorbit deja la provocarea 17, de aceea nu putea să lipsească realizarea unui obiect din materiale reciclabile, din nou la alegerea copiilor. Aceștia vor enumera materialele folosite, vor descrie etapele de lucru și vor atașa o fotografie cu produsul finit.
Ultima provocare le dă copiilor ocazia de a propune ei înșiși o activitate pentru a sărbători Ziua Pământului.
Cam acestea sunt cele 22 de provocări pentru 22 aprilie. Cu siguranță ar fi putut fi mult mai multe și lista rămâne deschisă. O altă idee pentru această ocazie găsiți aici. Este o activitate potrivită pentru copiii mai mici. Pentru cei mai măricei și realizarea unui lapbook poate fi o variantă (noi am desfășurat această activitate anul trecut, în clasa a III-a).