Prima zi a lunii februarie ne aduce Ziua Internațională a Cititului Împreună. Cu această ocazie vom desfășura și noi o activitate dedicată lecturii. În arhiva de la finalul articolului sunt câteva materiale pe care le-am pregătit cu această ocazie.
Încă de la începutul anului școlar am dat startul unor activități menite să îi apropie pe cei mic de cărți, să le stimuleze interesul pentru lectură. Am început ușor cu texte la alegerea copiilor, texte pe care să le citească împreună cu familia sau individual, în gând sau cu voce tare. A fost un mini- proiect derulat pe o perioadă mai lungă de timp sub forma unui joc de tip ”Bingo!„. Succesul acestei activități (mai multe detalii găsiți aici) ne-a determinat să mergem mai departe cu cititul. Din lecturile parcurse atunci, fiecare copil a selectat una pe care a recomandat-o colegilor.
A venit apoi rândul cititului în clasă, împreună. Am ales ”Cartea lui Apolodor” de Gellu Naum din care am citit atât la școală, cât și acasă. Aici, lectura realizată pe fragmente scurte a fost însoțită permanent de verificări privind citirea conștientă și înțelegerea conținutului celor citite.
Ziua Internațională a Cititului Împreună
Ziua Internațională a Cititului Împreună ne prinde în timp ce îl însoțim pe Apolodor în aventurile sale. Așadar, pe 1 februarie, ne vom așeza comod pe pernuțe și vom citi împreună, cu voce tare, din ”Cartea cu Apolodor”. Și, pentru că acest eveniment nu se referă neapărat la exersarea cititului de către copii, mă voi strădui să scot la iveală toate resursele actoricești (intonație, mimică, gesturi) în speranța că cei mici vor fi captivați de ceea ce li se transmite și determinați să descopere singuri frumusețea care se ascunde în paginile unei cărți. Bineînțeles că vor citi și ei, dar și doamna bibliotecară, invitată la activitatea noastră.
Înainte de începerea activității fiecare copil va primi un ceas din hârtie ce va fi prins la mână prin lipirea celor două barete. Așa ne vom aminti zilnic că este timpul să citim … să citim la școală, acasă, singuri, împreună cu prietenii sau cu frații, împreună cu părinții sau cu doamna învățătoare. La final, copiii vor primi câte un semn de carte care să le amintească de această activitate și/sau o diplomă.
În prima arhivă veți găsi aceste materiale, semnele de carte fiind în pdf, dar și în word pentru eventualitatea în care se dorește schimbarea mesajului sau a imaginilor. Alte modele de semne de carte, precum și citate referitoare la cărți găsiți aici. A doua arhivă conține patru modele de diplome realizate tot pentru acest eveniment. Spor la citit!
Comments are closed.