Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Proprietățile înmulțirii. Comutativitatea

Următorul pas în învățarea înmulțirii este comutativitatea, una din proprietățile acestei operații. Pentru această lecție am pregătit câteva materiale, nu prea multe pentru că mare parte din timp vom lucra cu obiecte pentru a evidenția comutativitatea. Fișele de lucru și prezentarea powerpoint pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului.

Comutativitatea. Transmiterea noilor cunoștințe

Despre comutativitate (fără teoretizări) am învățat și la adunare. Pentru înmulțire vom folosi o prezentare powerpoint și o fișă mica ce va lipită ulterior în caietele copiilor. Ambele materiale îi au ca protagoniști pe Pinocchio și pe Jiminy pentru că la comunicare în limba română am citit un fragment din ”Aventurile lui Pinocchio” după Carlo Collodi.

Comutativitatea. Prezentare powerpoint

Fișă de lucru. Comutativitatea înmulțirii
Fișă de lucru. Comutativitatea înmulțirii

Prezentarea conține patru slide-uri. Cu ajutorul imaginilor și al animațiilor copiii vor învăța pas cu pas ce presupune această proprietate a înmulțirii.

Pe primul slide apar câteva enunțuri din care aflăm că cele două personaje au primit câte un bol cu mere, iar noi le vom ajuta să afle câte mere se află în fiecare bol.

Primul care va rezolva sarcina este Pinocchio. Copiii vor observa pe al doilea slide cum Pinocchio formează două grupe a câte patru mere, calculează prin adunare repetată și apoi prin înmulțire și vom afla împreună că sunt 8 mere pentru că 2 x 4 =8. Același lucru se întâmplă și în cazul lui Jiminy, cu diferența că acesta va forma patru grupe a câte două mere, iar produsul obținut este al înmulțirii 4 x 2.

Pe ultimul slide sintetizăm informațiile, observăm că ambele personaje au același număr de mere pentru că factorii sunt aceiași, iar faptul că am schimbat locul lor nu modifică rezultatul.

Comutativitatea. Fișă de lipit în caiete

Ceea ce am descris mai sus se regăsește în fișa aceasta mică pe care o vom lipi în caiete. Pentru consolidare vom folosi o altă fișă pe care o voi prezenta pe scurt în cele ce urmează.

Comutativitatea. Fișă de lucru pentru fixarea/consolidarea cunoștințelor

Fișa de lucru cuprinde patru exerciții. Ea poate fi folosită în lecția de predare, în momentul de fixare a cunoștințelor, într-o lecție de consolidare, poate fi folosită pentru evaluare sau ca temă pentru acasă. Pentru proprietățile înmulțirii și ale adunării aici găsiți planșe care pot fi afișate în clasă.