Managementul clasei Momente speciale

Calendarul naturii

Vă prezint o idee pentru calendarul naturii sau pentru pavoazarea sălii de clasă în anotimpul iarna. Este vorba despre litere care compun denumirile lunilor de iarnă. Pentru fiecare anotimp am căutat o imagine reprezentativă. Pe fiecare imagine am scris literele corespunzătoare lunilor respective. Pentru lunile de iarnă am ales ca simbol omul de zăpadă. Astfel, copiii învață mai ușor lunile anului și anotimpurile cărora le corespund.

Oameni de zăpadă – litere pentru lunile de iarnă

Litera A
Litera A

Am ales litere mari de tipar nu doar pentru că sunt mai vizibile, ci și pentru că ele sunt cunoscute de către copii încă de la clasa pregătitoare. Astfel, am alcătuit calendarul naturii completând  lunile de iarnă – decembrie, ianuarie și februarie – cu ajutorul oamenilor de zăpadă de mai jos.  Fiecare om de zăpadă are o literă mare de tipar pentru a forma cuvintele ”decembrie”, „ianuarie” și ”februarie”.

Planșele cu litere pot fi imprimate  la dimensiunea dorită, fie pentru calendarul naturii, fie pentru activități cu tematică de sezon. Cu aceste litere, în acest an școlar, voi scrie doar cuvântul ”iarna”. Oamenii de zăpadă arată ca în imaginea alăturată. Toate imaginile pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului.

Oameni de zăpadă – alte idei de utilizare

Acești oameni de zăpadă pot fi utilizați și în alte contexte:
– într-un joc didactic la comunicare în limba română sau în exerciții de exemplificare a cuvintelor care se scriu folosind majuscula, identificarea vocalelor, respectiv a consoanelor, pentru a găsi cuvinte care conțin litera unui om de zăpadă, la predarea unei litere noi pentru prezentarea literei mari de tipar;
– la matematică și explorarea mediului pentru exerciții de numărare sau de formare a mulțimilor oamenilor de zăpadă care au aceeași literă;

– la arte vizuale și abilități practice (drept șablon pentru ”Hora oamenilor de zăpadă, spre exemplu, pentru decupare, lipire, asamblare).
Oamenii de zăpadă pot fi decupați chiar de către copii, implicându-i astfel în înfrumusețarea propriei săli de clasă.

Comments are closed.