Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Înmulțirea cu 2 (consolidare)

Am învățat înmulțirea cu 2 și a sosit momentul pentru o consolidare a cunoștințelor dobândite și pentru introducerea primelor noțiuni de terminologie matematică specifică înmulțirii. Lecția s-a desfășurat sub forma unui joc având ca pretext aventurile lui Pinocchio despre care am discutat în lecția de comunicare în limba română. De fapt, în lecția de matematică am continuat povestea și am transformat-o într-o aventură plină de provocări.

Înmulțirea cu 2. Terminologie matematică specifică operației de înmulțire

Înmulțirea cu 2
Înmulțirea cu 2

Pe parcursul lecției am folosit o prezentare powerpoint care se află în arhiva de la finalul articolului. Aflăm că Pinocchio și Jiminy se pregătesc să pornească în căutarea bătrânului Geppetto. Pentru că și-au asumat o misiune foarte dificilă, Zâna Albastră vine în ajutorul lor cu un mic dar. Bineînțeles că ea comunică cu cei doi prin intermediul unui bilet pentru că la comunicare în limba română tocmai despre acest lucru discutasem. Materialele pentru bilet, folosite în această lecție pot fi descărcate de aici.

Zână Albastră le oferă o sticluță cu o poțiune magică, o licoare specială fără de care nu vor putea trece de probele la care îi va supune balena înfuriată. Sticluța conține mai multe formule magice – cuvinte și expresii matematice specifice înmulțirii. Slide-ul va afișa sticluța iar cuvintele și expresiile vor sosi pe rând, la fiecare click, pentru a fi explicate și exemplificate. În paralel, pe o fișă, copiii vor descoperi terminologia și vor colora diferit cuvintele/expresiile care se referă de data aceasta doar la înmulțirea cu 2. Pentru că această fișă poate fi folosită și în alte situații, am postat în arhivă și imaginea necompletată.

Următorul slide îl înfățișează pe Geppetto în burta balenei, privind către cei care se apropie. Expresia atât de cunoscută de copii – ”văd dublu” – nu doar că li s-a părut amuzantă, dar a fost de mare ajutor în înțelegerea acestei noțiuni.

Înmulțirea cu 2 . Consolidare. Fișă de lucru

Din moment ce atât personajele, cât și copiii s-au familiarizat cu poțiunea magică, a sosit momentul de a înfrunta balena.

Pe slide apar 5 probe care se vor regăsi și în fișa de lucru a copiilor. Fiecare sarcină va fi prezentată pe rând pe slide, pe măsură ce aceasta este rezolvată pe fișa de lucru. Fișa cuprinde 5 exerciții și spațiu pentru rezolvarea acestora. Toate materialele prezentate mai sus pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului.

În încheierea lecției, după felicitările primite pentru rezolvarea probelor și eliberarea lui Geppetto, vom rezolva o altă fișă scurtă. Este concepută sub forma unor cadrane ce vor fi completate cu informații despre balenă. Începem, așadar, să vorbim câte puțin despre animale. Pe baza informațiilor discutate urmează să identificăm caracteristici comune și nevoi ale acestora.