Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

”La bibliotecă”

Textul- suport din manual, La bibliotecă, reprezintă o ocazie foarte bună de a discuta despre cărți, lectură, bibliotecă, de a exersa acte de vorbire. Dincolo de exercițiile specifice lecturii explicative, am desfășurat câteva activități menite să îi familiarizeze pe copii cu biblioteca.

La bibliotecă. Ce este o bibliotecă? Ce fac/ce nu fac într-o bibliotecă?

Introducerea în tematica lecției s-a realizat prin jocul didactic pregătit pentru despărțirea cuvintelor în silabe. Am ales aici cuvinte care pot fi asociate noțiunii de bibliotecă. Nu am omis nici cuvintele care indică fapte, atitudini, comportamente care nu sunt permise într-un spațiu destinat cărților și lecturii. Pornind de la ele, am formulat câteva reguli pe care le vom respecta atunci când vom vizita biblioteca școlii. Ele sunt valabile și pentru biblioteca clasei.

Jocul didactic pe care l-am menționat a fost detaliat în acest articol. Jetoanele cu cuvinte (câte unul pentru fiecare copil din clasă) au fost folosite și în această lecție. Am selectat doar cuvintele care au legătură cu biblioteca sau care indică fapte permise într-o bibliotecă. Jetoanele au fost lipite pe o carte mare, afișată la tablă și scrise de copii pe aceeași imagine, la dimensiune A5 pentru a fi lipită în caiete.

Biblioteca clasei noastre

La bibliotecă
La bibliotecă

Încă din clasa pregătitoare am organizat o mică bibliotecă a clasei. Avem cărți cu povești, cu poezii, dar și mici enciclopedii, dicționare sau reviste pentru copii. A sosit momentul să punem la punct câteva reguli în ceea ce privește împrumutatul cărților de la biblioteca clasei și felul în care avem grijă de aceste cărți. Avem și un proiect privind lectura particulară, una dintre activități fiind parcurgerea unei lecturi de la biblioteca clasei sau a școlii (mai multe detalii găsiți aici).

Un pas a fost realizat deja: desemnarea bibliotecarului clasei. Am formulat regulile și am conceput o fișă de împrumut pentru fiecare elev.

Pentru stabilirea regulilor m-am gândit la o activitate frontală, gen brainstorming, în care copiii să formuleze enunțuri privind împrumutarea și returnarea cărților, precum și atitudinea față de acestea. După alcătuirea listei la tablă, au fost formulate 5-6 reguli care au fost afișate la vedere. A fost momentul în care am lucrat în echipă. Fiecare echipă a primit o regulă pe care a scris-o și pe care a ilustrat-o pe un afiș (jumătate de carton a4, tăiat pe orizontal). Ele au fost lipite în jurul ”motto-ului” bibliotecii noastre scris tot pe imaginea unei cărți. Este vorba despre prima strofă din poezia ”Ex libris” a poetului Tudor Arghezi, iar jos, angajamentul copiilor – ”Carte frumoasă, cinste cui te prețuiește.” Și pentru ca angajamentul să fie cât mai solid m-am gândit ca semnătura fiecăruia să apară pe conturul desenat și decupat al palmei fiecărui copil. Toate acestea au fost lipite în jurul regulilor stabilite de comun acord.

Un alt pas necesar este întocmirea fișei de împrumut. În acest scop am pregătit pentru fiecare copil un model pe care l-au completat cu datele personale, urmând ca, atunci când împrumută cărți, fișele să fie completate de către bibliotecarul clasei.

La biblioteca școlii

O ocazie de a da o notă concretă celor discutate anterior și de a exersa acte de vorbire a fost vizita la biblioteca școlii. În urma acestei vizite copiii au completat un text lacunar cu cuvintele date în paranteză. Este o idee împrumutată de la o colegă, o idee care poate fi folosită pentru scrierea imaginativă.

Noutatea exercițiului constă în faptul că pentru fiecare spațiu de completat există trei variante de răspuns. Copiii vor alege varianta care corespunde celor întâmplate în timpul vizitei la bibliotecă.