Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Adunarea și scăderea numerelor naturale de la 0 la 100

La matematică și explorarea mediului urmează câteva săptămâni pentru adunarea și scăderea numerelor naturale de la 0 la 100, fără și cu trecere peste ordin. Am pregătit câteva materiale pe care le veți găsi în arhiva de la finalul articolului.

Adunarea și scăderea numerelor naturale de la 0 la 100, fără trecere peste ordin

Adunarea și scăderea numerelor
Fișă de lucru

În aceste lecții am insistat mai mult pe terminologia matematică specifică operațiilor de adunare și scădere. Și, pentru că la comunicare în limba română am făcut cunoștință cu Buratino, personajul nu putea lipsi nici de la lecțiile de matematică. Așadar, am pregătit o fișă în care copiii trebuie să îl ajute pe personajul amintit și prezentat într-o imagine sugestivă să identifice cuvintele și expresiile specifice adunării, respectiv scăderii. După rezolvare, fișa a fost lipită în caietele copiilor.

Pe aceeași temă, o altă fișă a fost pregătită pentru rezolvarea de probleme cu cel mult două operații. Fișa cuprinde 15 probleme și spațiu de rezolvare în dreptul fiecărei probleme. Dat fiind faptul că adunările și scăderile fără trecere peste ordin nu mai ridică probleme, atenția copiilor s-a concentrat asupra citirii, înțelegerii și rezolvării problemelor conform semnificațiilor termenilor matematici întâlniți. În partea stângă a fișei există o listă cu toate rezultatele problemelor. Lista a fost creată pentru a-i ajuta pe copii să verifice corectitudinea rezultatelor obținute. Și, ca să dăm și o notă jucăușă și motivantă fișei, fiecare număr este însoțit de o literă. După rezolvare, copiii au înlocuit numerele cu litere și au descoperit un mesaj. Noi am desfășurat activitatea sub forma unui concurs.

Adunarea și scăderea numerelor naturale de la 0 la 100, cu trecere peste ordin

Pentru aceste lecții am pregătit două seturi de materiale. Pe primul îl voi prezenta aici, iar pe celălalt într-un articol separat.

În arhivă veți găsi două fișe cu probleme. Problemele sunt preluate din cartea pe care am realizat-o în această vară, ”Detectivi în misiune”. Am selectat de aici 20 de probleme, câte 10 pe o pagină, din economie de toner și de hârtie. Fiecare problemă poate fi decupată și lipită în caiete și urmată de planul de rezolvare. Am ales aceste probleme pentru că fiecare dintre ele are un alt enunț, o altă formulare, ceea ce ne va ajuta să evităm anumite șabloane și îi va obișnui pe copii cu cerințe formulate diferit.

Al doilea material, care este în curs de elaborare, are ca temă spațiul cosmic. Pe e o perioadă de două săptămâni vom vorbi pe îndelete despre  corpurile cerești și vom consolida cunoștințe și deprinderi de calcul. Soarele și planetele vor fi prezentate pe fișe separate, însoțite de exerciții și probleme diverse.

Totul va fi o provocare de a explora Universul, de a le oferi copiilor ocazia de discuta pe marginea unui subiect care îi fascinează, de a primi și de a veni ei înșiși cu materiale și informații. Este o temă care poate fi însoțită de multe aplicații practice.