După familiarizarea cu noțiunea de substantiv și recunoașterea acestuia, a urmat lecția în care am învățat că substantivele sunt comune sau proprii. În cele ce urmează voi descrie pe scurt materialele pe care le-am folosit pentru dobândirea cunoștințelor despre felul substanivelor. Ele se află în documentul de la finalul articolului. Materialele folosite pentru recunoașterea substantivului se află aici.
Felul substantivelor. Mă prezint
Fișa de lucru ”Mă prezint” (ultima din document) a fost creată pentru lecția ”Persoana mea” (educație civică) și folosită ulterior ca suport pentru introducerea noilor cunoștințe despre felul substantivelor.
După cum se observă, copiii trebuie să furnizeze câteva informații despre ei. În ultima casetă fiecare a avut libertatea de a nota un aspect care îl reprezintă sau îl descrie. Spre exemplu, unii au notat sportul preferat, alții au menționat trăsături fizice sau informații despre familie.
La limba și literatura română am preluat aceste informații și am construit propoziții astfel încât acestea să conțină atât substantive comune, cât și substantive proprii. Iată un exemplu: Rareș locuiește în orașul Brașov. Copiii au identificat substantivele și au observat că unele denumesc ființe, lucruri sau fenomene de același fel, în timp ce altele se referă la o anumită ființă sau lucru, pentru a le deosebi de altele de același fel. Substantivele din prima categorie sunt substantive comune, celelalte sunt substantive proprii.
Felul substantivelor. Reținem!
Ca să reținem mai ușor informațiile despre felul substantivelor am lipit în caiete fișa cu informațiile scrise pe imagine. Este vorba despre fișa cu imaginea unui bec pe care copiii au decupat-o și au lipit-o în caiete.
Felul substantivelor. Substantivele proprii
Substantivele proprii se scriu întotdeauna cu literă inițială mare. Regulile scrierii cu majusculă sunt cunoscute din clasele mai mici. Prin intermediul ultimei fișe nu am făcut decât să evidențiem câteva situații în care anumite cuvinte (nume) sunt substantive proprii și să exemplificăm.
Se decupează fișa pe conturul dreptunghiului negru, după care se taie hârtia pe fiecare linie orizontală până la prima linie verticală a casetei în care scrie ”Substantive proprii”. Se aplică lipici pe spatele acesteia și se lipește în caiet.
Astfel, partea lipită va fi caseta cu ”Substantive proprii” în timp ce fâșiile orizontale vor rămâne nelipite. Sub ele, pe caiet, copiii vor scrie exemple de substantive proprii conform cerinței.