Matematică pentru clasa a treia

Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin

Fișele de lucru pe care le voi descrie în cele ce urmează și pe care le găsiți în documentul de la finalul articolului au ca temă adunarea și scăderea cu trecere peste ordin a numerelor naturale de la 0 la 10000. Una dintre ele este pentru operația de adunare, cealaltă pentru operația de scădere. Au fost pregătite pentru fixarea cunoștințelor, dar la fel de bine pot fi utilizate într-o lecție de consolidare sau ca temă pentru acasă. Pentru că scopul este exersarea adunării, respectiv a scăderii cu trecere peste ordin, fișele propun exerciții în care copiii întâlnesc toate situațiile specifice de calcul cu trecere peste ordin.

Adunarea cu trecere peste ordin. Fișă de lucru

Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin
Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin

Prima fișă de lucru propune efectuarea unor exerciții de adunare a numerelor naturale de la 0 la 10000, fără și cu trecere peste ordin. Pe fișă apar patru flori, fiecare dintre ele având în centru un număr și pe fiecare dintre cele cinci petale câte un alt număr. Sarcina de lucru este aceea de a aduna numărul din centrul florii cu fiecare număr de pe petalele acesteia.

Deși în cerință nu este precizată ordinea efectuării exercițiilor, dacă privim cu atenție numerele de pe petale, ele sunt așezate crescător, în sensul acelor de ceasornic. Ordonarea lor nu este întâmplătoare, ci făcută pe principiul trecerii de la simplu la complex, de la ușor la dificil. Spre exemplu, pentru prima floare cel dintâi calcul va fi 2137+1362, o adunare fără trecere peste ordin. Începând cu următoarea petală întâlnim prima adunare cu trecere peste ordinul unităților și treptat, de la petală la petală, dificultatea crește. Fișa poate fi lipită în caietele copiilor pe o pagină, iar calculele se efectuează pe pagina alăturată.

Aceleași exerciții, dar într-o altă variantă de prezentare, le găsim pe următoarea pagină a documentului. Este vorba de cele patru flori cu exerciții, pe o pagină fiind fâșii pentru patru copii. Florile pot fi decupate individual. Se lipesc alăturat câte două flori pe caiet, iar sub ele se vor forma coloane de câte cinci adunări.

Scăderea cu trecere peste ordin. Fișă de lucru

Ultima fișă ne aduce exerciții de scădere sub forma unui joc. Veverița pornește la strâns de ghinde și are un coș pe care este scris numărul 3458. Pe fiecare ghindă este scris un număr ce reprezintă suma dintre numărul de pe coș și un număr necunoscut pe care copiii îl vor descoperi efectuând operația de scădere. Ca și în cazul adunării cu trecere peste ordin și aici exercițiile sunt așezate de la simplu la dificil. Veverița ne indică de fiecare dată care este următorul exercițiu care trebuie rezolvat.

Pentru adunarea și scăderea cu trecere peste ordin a numerelor de la 0 la 10000 pe site se mai află un material. Este vorba despre cunoscutul joc ”Țară, țară, vrem ostași!”, transformat în joc matematic. În arhiva de la finalul acelui articol găsiți și fișele necesare, în format pdf și word. Fișele despre care am vorbit în acest articol pot fi descărcate de mai jos.