Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia

”A doua carte cu Apolodor” de Gellu Naum

Cu simpaticul pinguin călător ne-am împrietenit în clasa a II-a când am citit ”Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum. Este o lectură îndrăgită de copii la această vârstă. Noi am parcurs-o atât la școală, cât și acasă. Dacă intenționați să le propuneți copiilor această carte – și vă recomand să o faceți – pe site găsiți o serie de materiale ce pot însoți lectura sau care pot fi folosite în diferite lecții la școală. Anul acesta noi continuăm cu ”A doua carte cu Apolodor” și în cele ce urmează vă prezint câteva materiale de sprijin.

”A doua carte cu Apolodor” de Gellu Naum

Așa cum știm, personajul nostru,”fost călător”, își continuă aventurile amuzante  însoțit de această dată de prietenii săi, leul Amedeu și cangurul Ilie. La școală am citit primul capitol în care autorul ne prezintă personajele și am folosit prima fișă de lucru pe care o veți găsi în documentul de la finalul articolului. Am început cu câteva informații despre Apolodor, informații pe care le știm din prima carte. Am fost plăcut surprinsă de cât de multe amănunte au reținut copiii (dovadă că le-a plăcut cartea). Continuăm cu identificarea celorlalte două personaje și cu scurte prezentări pe baza versurilor citite.

”A doua carte cu Apolodor”. Fișa personajului preferat

A doua carte cu Apolodor
A doua carte cu Apolodor

Cartea urmează a fi citită de către copii pe parcursul a două săptămâni. Lectura va fi însoțită de două fișe. Prima dintre ele este fișa personajului preferat.

Așa cum îi spune și numele, copiii vor alege un personaj din cele trei ale cărții și, pe măsură ce citesc, vor face o scurtă caracterizare a acestuia notând însușiri fizice, însușiri sufletești, fapte.

De asemenea, vor realiza un desen/portret al personajului. Fișa poate fi folosită pentru orice alt text literar.

Probleme  și …soluții

Ultima fișă urmărește lectura activă. Personajele noastre, ca orice personaje de altfel, trec prin tot felul de situații problematice care, în cartea noastră, au de obicei o rezolvare amuzantă. Copiii vor analiza situațiile, vor identifica problema și soluția găsită de personaje . La final își vor exprima propria părere față de aceste întâmplări. Și această fișă poate fi folosită pentru alte texte, eventual cu un număr mai mic de situații.

Înainte de a vă invita să descărcați materialele pentru ”A doua carte cu Apolodor” voi enumera articolele în care veți găsi idei, fișe, jocuri pentru prima carte cu același personaj:
Apolodor, pinguinul călător – fișă de lectură
Cartea cu Apolodor – proiect de activitate, clasa a II-a
Povestirea unor întâmplări trăite sau observate
Polul Nord și Polul Sud
Forme plane și…zone polare