Ultima lună a anului bate la ușă și aduce cu ea zăpada, vacanța și bucuria sărbătorilor de iarnă. În așteptarea acestora am pregătit și în acest an Cărticica de Crăciun. De data aceasta, filele cărții sunt sub forma unor globulețe gata de a fi atârnate în brad.
Cărticica de Crăciun
Cărticica de Crăciun preia ideea calendarului de Advent. Începe cu data de 4 decembrie când copiii se reîntorc la școală și există câte o pagină până în preajma Crăciunului (24 decembrie). Fiecare pagină este diferită prin conținutul său. Copiii vor colora, vor desena, vor citi câte un scurt text, vor rezolva probleme amuzante în versuri/cu imagini sau îi vor scrie lui Moș Crăciun.
Inițial, am realizat pagini care să acopere această perioadă după care am tot adăugat câte una pentru a avea de unde alege, în funcție de vârsta copiilor. Paginile rămase pot fi oferite pentru vacanța de iarnă.
Pe spatele globurilor, în fiecare zi, copiii pot scrie o faptă bună pe care au făcut-o sau un gest frumos pe care l-au primit de la cei din jur. Este o modalitate de a înțelege adevărata semnificație a acestor sărbători. În același scop există o fișă special inserată – copiii vor nota faptele bune pe barba lui Moș Crăciun.
Conținutul paginilor este grupat în jurul câtorva teme: Moș Nicolae, iarna, omul de zăpadă, bradul, Moș Crăciun, sărbătorile. În cele ce urmează voi descrie fiecare pagină. Nu am scris data tocmai pentru a lăsa la alegerea fiecăruia modul de ordonare a paginilor.
Ce conține ”Cărticica de Crăciun?”
Pagina 1 conține coperta și un calendar pe care copiii vor colora zilnic bulina care indică data. Așa, vor ști mereu câte zile au mai rămas până la venirea Moșului. Acestea ar fi paginile aferente pentru 4 decembrie.
Pagina 2. Cele două globuri sunt dedicate lui Moș Nicolae și corespund zilelor de 5 și 6 decembrie.
Pagina 3 . Aici vorbim despre iarnă desenând-o pe Zâna Iarna și citind o poezie scurtă (7 și 8 decembrie).
Pagina 4. Primul glob continuă povestea ierni invitându-i pe copii să coloreze îmbrăcămintea specifică anotimpului (9 decembrie), iar cu următorul glob începem să vorbim despre omul de zăpadă (10 decembrie).
Pagina 5
Pe primul glob avem o problemă în versuri tot cu omul de zăpadă (11 decembrie), iar începând cu data de 12 decembrie începem să îi scriem lui Moș Crăciun. Scrisoarea pentru acesta se regăsește în două variante, cea de a doua fiind pe următoarea pagină. Pentru cei mai mari problema în versuri poate fi înlocuită cu o problemă cu imagini.
Pagina 6. A doua scrisoare pentru Moș Crăciun este potrivită copiilor mai mici care nu știu încă să scrie sau să citească foarte bine. În spațiul dedicat dorințelor pot desena în loc să scrie. Pentru data de 13 decembrie avem o imagine cu Moș Crăciun pe care copiii o vor colora.
Pagina 7. Începem să vorbim despre brad. Pe primul glob avem o poezie care ne învață cum să desenăm un brad (14 decembrie), iar în următoarea zi copiii vor colora un brăduț. Pentru copiii mai mari am atașat la finalul documentului ”Legenda bradului”.
Pagina 8. Bradul are nevoie de globuri, așa că în 16 și 17 decembrie vom decora un glob după pofta inimii și puterea imaginației și vom rezolva o altă problemă în versuri (și aceasta poate fi înlocuită cu o problemă cu imagini).
Pagina 9
Am ajuns în data de 18 decembrie și a sosit momentul să vorbim despre semnificația sărbătorilor de iarnă. Începem cu poezia lui George Coșbuc și continuăm cu un exercițiu în care copiii vor nota în colțurile stelei ce înseamnă Crăciunul pentru ei. O altă variantă a acesteia – un glob – se regăsește la finalul cărții.
Pagina 10. Data de 20 decembrie ne spune că a sosit momentul să ne încălzim vocile și să intrăm în atmosfera de sărbătoare. Pentru 21 decembrie avem de colorat o imagine cu copii care merg la colindat.
Pagina 11. Pentru copiii mai mari care cunosc metoda ”Cvintetul” am propus un astfel de exercițiu având ca punct de pornire cuvântul-cheie ”Crăciunul”. Pe al doilea rând vor fi scrise două însușiri, apoi trei acțiuni și o propoziție formată din patru cuvinte despre Crăciun. Ultima casetă va conține cuvântul-concluzie cel care poate descrie cuvântul inițial ”Crăciunul”. În 23 decembrie copiii vor scrie câteva tradiții și obiceiuri de Crăciun pe care le pratică familia.
Pagina 12. Iată-ne ajunși în Ajun, moment în care copiii vor scrie o urare/urări pentru cei dragi. Ultimul glob este a doua copertă a cărții.
Pagini suplimentare
Aici se încheie cărticica noastră. Pagina 13 conține ”Legenda bradului” pe două globuri ce pot fi lipite față-verso. Pe pagina 14 avem două jocuri de atenție și am descris modul de rezolvare.
Pentru copiii mai mari avem pe pagina 15 două jocuri de identificare a cuvintelor care au legătură cu tema cărții – ”Cuvinte codificate” și ”Careul cuvintelor”.
Pe pagina 16 avem a doua variantă a paginii cu semnificația Crăciunului (diferă imaginea) și un exercițiu de notare a faptelor bune făcute de copil și despre care Moș Crăciun trebuie să afle negreșit.
Tot pentru copiii mai mari avem două probleme cu imagini, probleme care le pot înlocui pe cele în versuri (pagina 17).
Următoarele două pagini sunt dedicate celor mici și conțin imagini de colorat sau pe care pot să scrie literele și numerele pe care le cunosc.
Pagina 20 conține două globuri goale pentru cei care doresc să formuleze alte sarcini de lucru. Pe ultima pagină am reașezat coperta 1 și coperta 2 împreună pentru cei care doresc să le imprime color, celelalte pagini fiind alb-negru.
Varianta pentru clasa pregătitoare
Al doilea document oferit la descărcare este o selecție de pagini cu activități ce pot fi realizate de elevii clasei pregătitoare. Am ales paginile care presupun activități de colorat sau de desenat. De asemenea, copiii vor memora versuri, vor asculta poezii sau legende, vor găsi răspunsuri la ghicitori. Vor decupa, vor lipi, își vor pune imaginația la încercare. Va fi o activitate plăcută ce se va desfășura în cadrul lecțiilor sau acasă, împreună cu familia.
Cărticica de Crăciun – asamblare
Se decupează globurile pe contur și se capsează. Posibil să funcționeze și varianta perforării lor. În acest caz este mai simplu de atașat șnurul.
Cărticica-glob obținută poate fi folosită ca ornament în bradul de Crăciun . O altă idee de ornament ar fi lipirea globurilor două câte două, față-verso, obținându-se astfel mai multe globuri.Cărticica de Crăciun poate fi oferită în întregime copiilor încă de la început. Eu am preferat să le ofer zilnic câte o pagină. Copiii așteptau cu nerăbdare ”surpriza zilei”, dornici să afle ce le-am pregătit.