În așteptarea zilelor însorite am selectat câteva jocuri de mișcare care pot fi utilizate în lecțiile de educație fizică, pe terenul de sport. Cele mai multe dintre ele sunt jocuri cunoscute, jocuri de mișcare pe care copiii le-au jucat mereu cu drag, jocuri care nu-și pierd farmecul odată cu trecerea timpului.
Jocuri de mișcare
Cursa broscuțelor
Se trasează pe sol două linii paralele, la distanță de 2-3 m una față de cealaltă. Se formeză 3-4 șiruri de copii. Aceștia vor fi așezați în spatele primei linii (linia de plecare).
La semnal, primul din fiecare șir va parcurge spațiul până la a doua linie sărind ca broasca, dus și întors. Șirul care termină mai repede câștigă jocul. Este obligatoriu ca fiecare copil să parcurgă traseul integral. Pentru varietate, se poate cere elevilor să sară ca iepurele, să meargă ca piticul, să zboare ca fluturașul, etc.
Mingea pe pod
Se împarte colectivul de elevi în echipe (numărul acestora și al membrilor fiecărei echipe depinde de mărimea colectivului). Elevii vor fi așezați în șir câte unul , la distanță de o jumătate de pas unul față de celălalt. Între echipe se păstrează un interval de patru-șase pași. Primul elev din fiecare șir are o minge pe care, la semnal, o ridică deasupra capului cu ambele mâini și, printr-o extensie ușoară a trunchiului, o dă celui din spate. Mingea este astfel trecută până la ultimul jucător. Acesta fuge cu ea, se așază în fața șirului și o transmite din nou ”pe pod”.
Câștigă acea echipă a cărui prim jucător a revenit cel dintâi la locul său.
Buchețelele
În timp ce copiii se joacă pe terenul de sport, conducătorul jocului strigă un număr, de exemplu 3. La auzul acestei comenzi, jucătorii se strâng repede în grupe de trei, formând buchețele. Jucătorii care nu au reușit să se grupeze, sunt eliminați din joc. Ultimii rămași în joc sunt declarați câștigători.
Prinde mingea
Doi jucători, așezați la 10 m unul de altul, își pasează mingea. Între ei se află un al treilea care încearcă să intercepteze pasele. Dacă reușește, schimbă locul cu cel care a aruncat mingea.
Crabii și creveții
Jucătorii sunt așezați pe două rânduri, spate în spate, pe centrul terenului. În fața fiecărei echipe, la 10-15 m se trage o linie care reprezintă ”casa”. Una din echipe reprezintă crabii, cealaltă creveții.
Conducătorul jocului strigă numele unei echipe. Echipa strigată trebuie să fugă spre casă, fiind urmărită de jucătorii celeilalte echipe. Fiecare jucător atins înainte de de atrece linia aduce un punct echipei adverse.
Mingea prin tunel
Se împarte colectivul în echipe. Jucătorii sunt așezați pe șiruri, cu picioarele depărtate, formând un tunel. La semnal, primul jucător rostogolește mingea printre picioare. Ceilalți ajută mingea să înainteze prin tunel împingând-o cu mâinile. Ultimul jucător din șir prinde mingea, se așază în fața șirului și rosotgolește din nou mingea. Jocul ccontinuă până când primul jucător revine în fruntea șirului. Câștigă echipa care a reușit să încheie prima jocul. În cazul în care mingea este aruncată din tunel, ea este repusă în același loc și jocul continuă.
Culesul cartofilor
Se împarte colectivul în mai multe echipe. Pe sol se trasează o linie în spatele căreia stau echipele. La o distanță de 15-20 m se desenează trei-patru cercuri la distanțe egale, iar în interiorul fiecărui cerc se pun diferite obiecte (pietricele, eșarfe, creioane, etc).
La semnal, primul jucător din fiecare echipă aleargă și culege din fiecare cerc (cuib) obiectele pe care le aduce următorului jucător. Acesta are sarcina de a le așeza la locul lor. Câștigă echipa care termină prima ”culesul cartofilor”.
Stăpânul apelor
Se desenează un dreptunghi care reprezintă lacul. În interiorul acestuia va fi așezat un copil – ”stăpânul apelor”. Ceilalți încearcă să intre în lac din diverse direcții. ”Stăpânul apelor” îi urmărește. Dacă reușește să atingă pe unul dintre ei, schimbă rolul cu cel atins.
Unele dintre jocurile de mișcare prezentate mai sus au fost preluate din culegerea de jocuri ”Jocul-bijuterie a educației fizice la clasele I-IV”, autori Gheorghe Aga, Natalia Măriuca, Alexandra Marchitan.