De mulți ani o admir pe colega mea, Maria-Simona Teșu, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială Nr. 6 ”Iacob Mureșianu” Brașov, pentru activitățile minunate pe care le desfășoară cu copiii în cadrul cercului de pictură pe lemn. Am rugat-o să ne împărtășească din experiența ei, să descrie modul de lucru, materialele necesare, astfel încât celor care doresc să încerce pictura pe lemn cu copiii, acasă sau la școală, să le fie mult mai ușor. Poate stârnim în acest fel curiozitatea, interesul pentru păstrarea și perpeturarea tradițiilor românești. Iată ce ne povestește Maria.
De ce pictură pe lemn?
Tradițiile sunt o componentă a vieții noastre, un liant cu trecutul fiecăruia și o comoară a viitorului. Acum, în prezent, putem să învățăm de la bunicii sau străbunicii noștri meșteșugurile, obiceiurile specifice în anumite momente ale vieții. Putem fi mândri că suntem români! Cultura etnografică este originală, variată și complexă. Putem să o păstrăm prin educație, mediatizare și trăirea experienței culturare ce va deschide noi orizonturi.
Pictura pe lemn transilvănean este o activitate extrașcolară desfășurată de elevi prin intermediul căreia aceștia iau contact cu arta transilvăneană și deprind acest meșteșug. Ei învață motive și tehnici de pictură specifice acestei arte. Motivele decorative se aplică pe mobilier – dulapuri, scaune, mese, lăzi de zestre, lăzi de depozitare – și provin de vegetația locală, în special florală. Avem bujorul, lăcrămioarele, lalelele, crinul, strugurii şi cârceii de viţă de vie. Mobilierul pictat este specific, așa cum se știe, popoarelor germanice cu care locuitorii din Transilvania au avut relații. Modelul este simetric, într-o variatate de culori.
Pictură pe lemn. Mod de lucru
Înainte de a începe pictura pe lemn elevii exersează pensulația pe foaie. Trebuie să facă mișcări circulare de sus în jos exersând umplerea frunzelor sau a bobocilor de la exterior spre interior. Acest meșteșug necesită răbdare, atenție în conturarea liniilor. Pensula are o traiectorie verticală, de sus în jos, iar apăsarea asupra ei este diferită. La început se apasă mai tare, fără a împrăștia pămatuful pensulei și treptat se ridică pensula ajungând să fie trasată linia doar cu vârful ei. Mișcarea se repetă succesiv, de la exterior spre interior, până când se umple suprafața elementului decorativ.
Totodată se învață combinarea a două culori. Aceasta este diferită de pictura cu pata picturală, nu se amestecă. Se introduce vârful curat al pensulei ce este puțin umezit în culori complementare, întotdeuna de la cele deschise la cele închise. Acțiunea este repetativă, cu aceleași culori pentru elementele grafice decorative. Când este necesară umezirea pensulei, aceasta se va face cu atenție, foarte puțin introducând pensula în apă.
La schimbarea culorilor se curăță pensula bine. Apa trebuie schimbată de câte ori este necesar, de asemenea este nevoie de un șervețel pentru a curăța pensula prin amprentare.
Materiale necesare
Materialele necesare pentru realizarea lucrărilor sunt:
1.Obiect din lemn – placă, farfurie, cutie de bijuterii, suport de șervețele…
2.Pensule – mărime 2 -4
3.Acuarele acrilice – rezistente la apă. Acestea trebuie preparate cu puțină apă ce poate fi pusă cu o seringă astfel încât culoarea să fie fluidă dar nu foarte subțire ca și compoziție. Culoarea oferă posibilități de modelare.
4.Model ce este desenat pe o coală de calc- foaie transparentă. Modelul este înțepat cu un ac astfel încât, când imprimăm pe lemn, praful de cretă să treacă prin găuri și să se imprime pe suprafața plană a obiectului ce trebuie pictat.
5.Manștoc – este un instrument de susținere a încheieturii mâinii când se pictează pentru a avea mai multă stabilitate în conturarea, umplerea modelelor. El oferă o precizie unică trăsăturii pensulei Acesta se realizează dintr-un lemn subțire de 30-50 cm, în funcție de lungimea antebrațului. În capăt se fixează un ghem de ață sau vată înfășurată într-un ciorap de nailon ce se va așeza pe suprafața de lucru ca punct de sprijin.
Etape de lucru
1.Obiectele de lemn sunt date cu culoarea aleasă ca fond
2.Imprimarea modelului cu praf de cretă după ce suprafața este uscată
3.Pictarea modelului – se începe cu tulpinile și frunzele și se continuă cu florile. Punctele de detaliu se pot realiza cu capătul pensulei.
4.Pictarea umbrei – pe marginea frunzelor și codițelor se face pe o parte lumina (cu alb) și pe cealaltă, umbra (cu albastru închis).
5.Lăcuirea obiectului pictat – după ce s-au pictat toate suprafețele și acestea s-au uscat, se lăcuiește cu o pensulă de grosime medie.
Beneficiile desfășurării aceste activități sunt terapeutice : relaxare, plăcerea și bucuria unui lucru realizat prin muncă proprie, încredere. De asemenea dezvoltă gustul estetic pentru frumos. Migala lucrului pictat dezvoltă atenția, răbdarea.
Împreună am deslușit tainele acestui meșteșug, ne-am bucurat de lucrările realizate fiind mici artiști meșteșugari.
Cu lucrările realizate am făcut o expoziție pentru a promova arta populară românească.