Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Polul Nord și Polul Sud

În cele trei săptămâni care urmează până la vacanța intersemestrială discutăm la matematică și explorarea mediului despre medii de viață și figuri și corpuri geometrice. Bineînțeles că nu vor lipsi exercițiile și problemele de înmulțire. În primele lecții vorbim despre Polul Nord și Polul Sud și despre forme plane, axă de simetrie și semicerc.

Figurile geometrice nu aduc informații noi, în schimb vom încerca să aplicăm ceea ce cunoaștem deja pentru a evidenția caracteristici simple ale acestora în diferite contexte. Despre aceste contexte și activitățile pe care le vom face voi vorbi într-un articol următor.

Polul Nord și Polul Sud

Așadar, începem cu o lecție despre zonele polare în care accentul cade pe identificarea elementelor specifice acestor medii de viață și a viețuitoarelor, în scopul recunoaşterii adaptărilor la mediu. Metoda pe care am ales-o este ”Știu/Vreau să știu/ Am învățat”, o metodă pentru dezvoltarea gândirii critice. Este prima dată când o folosesc la clasă, de aceea am ales să lucrez frontal cu copiii. Din același motiv nu vom folosi de această dată cunoscutul tabel cu trei coloane.

Primul material pregătit este un rebus ale cărui definiții ne ajută să facem o scurtă recapitulare a terminologiei matematice specifice înmulțirii. Soluția rebusului – zone polare – va face tranziția către lecția nouă.

Polul Nord și Polul Sud. Știu/Vreau să știu / Am învățat

Polul Nord și Polul Sud
Polul Nord și Polul Sud

Primii doi pași ai metodei se realizează oral. Începem cu o activitate de brainstorming în care notăm la tablă toate informațiile pe care elevii le dețin despre zonele polare. Apoi le așezăm pe categorii (de exemplu, informații despre mediu – așezare geografică, climă, informații despre plante, animale, oameni etc).

În etapa Vreau să știu copiii formulează întrebări referitoare la ceea ce doresc să afle despre subiectul în discuție. Rolul acestora este de a le orienta atenția asupra conținutului ce urmează a fi prezentat astfel încât să descopere singuri răspunsuri la întrebări. În acest scop am pregătit o prezentare powerpoint în care informațiile sunt însoțite de imagini sugestive. Ultimul slide este un exercițiu-joc în care, într-o diagramă Venn copiii vor grupa viețuitoarele care trăiesc doar la Polul Nord, doar la Polul Sud sau în ambele zone.

Parcurgerea textului se poate face și individual, de aceea informațiile din powerpoint se regăsesc în arhivă într-un document word.

Următorul pas este bifarea întrebărilor la care s-a găsit răspuns. Dacă sunt și situații în care răspunsurile nu au fost oferite de conținutul prezentat, copiii pot fi îndumați spre diverse surse pentru aflarea răspunsurilor.

În etapa Am învăţat vom completa o fișă scurtă care conține un tabel în care vom nota câteva aspecte legate de Polul Nord și Polul Sud.

Pentru că am început cu reactualizarea cunoștințelor referitoare la înmulțirea numerelor naturale, vom încheia lecția fie cu o fișă de lucru. Aceasta conține exerciții și probleme scrise pe imaginea unui urs polar. Sau cu un joc didactic cu exerciții de înmulțire.

Joc didactic

Jocul didactic se numește ”La pescuit” și are ca protagoniști cinci din cele șase animale de pe ultimul slide al prezentării powerpoint.  Cu ajutorul copiilor, acestea se vor întrece în cadrul unui concurs de prins pești. Jocul se desfășoară frontal și este nevoie de câteva materiale. În arhivă, în documentul intitulat ”Fișă de lucru și joc didactic” veți găsi imaginile celor 5 animale pe care copiii le vor ajuta să prindă pești.

Pe pești sunt scrise diverse exerciții care se rezolvă prin înmulțire. Fiecare copil va primi câte un peștișor și va rezolva exercițiul individual sau peștișorii pot fi asezați pe tablă. Pentru fiecare animal se stabilește un culoar de pescuit. Acesta este intervalul în care se încadrează produsele de pe peștișori și care se scrie în dreptul fiecărui animal. Am stabilit cele cinci intervale astfel: 0-14, 15-28,  30-45, 48 – 64 și 70-100.

Fiecare copil citește cerința și spune rezultatul obținut. Dacă este corect, peștișorul este plasat în dreptul animalului al cărui interval cuprinde numărul respectiv. Acest lucru înseamnă că animalul a reușit să prindă peștele. Pentru fiecare pește prins se oferă o recompensă (spre exemplu, un abțibild cu o față zâmbitoare).

La final, câștigătorul concursului de pescuit va fi animalul care a strâns cei mai mulți pești. Intervalele au fost astfel delimitate încât fiecare conține câte șapte numere (cu excepția ultimului care are șase datorită numărului de copii din clasă).Personal, optez în această lecție pentru fișa de lucru.  Jocul didactic va fi aplicat în ora următoare alături de alte activități care au ca temă animalele din zonele polare și formele geometrice plane.