Aventurile simpaticului pinguin descrise de Gellu Naum în volumul ”Cartea cu Apolodor” au văzut pentru prima dată lumina tiparului în anul 1959. Cartea a cucerit publicul de toate vârstele încă de la început. De atunci a cunoscut mai multe reeditări, în volume ilustrate de diverși autori, spre deliciul generațiilor de copii. Îl vom însoți și noi pe Apolodor, pinguinul călător, în aventurile sale amuzante.
Textul va fi citit pe parcursul mai multor ore, dar și acasă. Pentru școală am ales acele pasaje care mă ajută să integrez elementele de construcție ale comunicării ce urmează a fi predate sau consolidate. De asemenea, pe cele care pot oferi sprijin pentru scrierea imaginativă sau funcțională.
Pentru prima activitate am ales capitolul I, cel în care facem cunoștință cu Apolodor. Am pregătit câteva activități și materialele necesare pentru o oră.
Să îl cunoaștem pe Apolodor, pinguinul călător. Partea I
Începem cu o discuție despre zonele polare pentru că tocmai despre acestea am discutat la matematică și explorarea mediului. Mai multe detalii găsiți aici. Discuția va fi condusă în așa fel încât să se realizeze o legătură cu textul nostru și vom încerca să aducem în prim plan toate cunoștințele referitoare la pinguini. Este momentul în care îl vom introduce pe Apolodor, un pinguin mai special care, spre deosebire de frații săi, nu trăiește la Polul Sud ci …în București.
Așadar, după ce ne lămurim asupra titlului și a autorului și rezolvăm primul exercițiu de pe fișă, vom trece la citirea textului. Sarcinile de lucru pe marginea acestuia vor fi specificate pe fișa de lucru care se regăsește în documentul de la finalul articolului. Tot aici există și fragmentul ce va fi citit și pe baza căruia au fost construite sarcinile de lucru
Fișa de lucru
Pentru înțelegerea conținutului textului pe fișa de lucru , la exercițiile 2 și 3 vom explica sensul câtorva cuvinte și apoi copiii le vor integra în enunțuri proprii. Și dacă tot lucrăm cu cuvintele vom rezolva și următoarele două exerciții – identificarea unor cuvinte cu sens opus celor date și despărțirea altora în silabe.
Lăsăm fișa de o parte și vom răspunde oral la câteva întrebări pe marginea textului. Va fi un exercițiu care se va defășura frontal sub forma unui joc asemănător exploziei stelare. Deosebirea e că întrebările nu apar în colțurile unei stele, ci fiecare întrebare va fi scrisă pe o steluță. Steluțele se imprimă pe hârtie colorată și se afișează la tablă cu steluța pe care este scris numele personajului în centru, iar celelalte dispuse în jurul ei.
Este un exercițiu premergător pentru rezolvarea individuală a sarcinilor 6 și 7 de pe fișa de lucru. Este vorba despre precizarea câtorva informații despre personaj sub forma unei fișe (de identificare) a personajului și realizarea unui desen care să îl înfățișeze.
Prin intermediul următorului exercițiu ne vom reaminti semnele de punctuație învățate și utilizarea acestora. Copiii au ca sarcină completarea casetelor cu semnele de punctuație corespunzătoare, individual. Verificarea se face frontal și va fi însoțită de argumentarea orală a fiecărei alegeri.
Avem și pentru scrierea funcțională un exercițiu. Ultimul de pe fișă presupune realizarea unui afiș cu toate elementele sale componente. Un alt material pentru ”Cartea cu Apolodor” găsiți aici. Este creat pentru un exercițiu de povestire orală pe baza celui de-al doilea capitol. De asemenea, vă recomand proiectul de activitate didactică propus de colega mea, d-na prof. Voina Raluca. Cu siguranță veți găsi aici câteva idei foarte interesante.