Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia

Ce și cât am citit?

Materialul ”Ce și cât am citit?” vine în completarea celor descrise în continuare și cuprinde două fișe de înregistrare a cărților citite. Acestea vor fi completate pe parcursul anului școlar și reprezintă, de fapt, o evidență a lecturilor parcurse de către copii.

Ce și cât am citit?

Am început clasa a III-a cu gândul, cu dorința, cu speranța și cu promisiunea de a ne apropia cu bucurie de cărți și de a le transforma în prieteni. Într-un articol de pe la începutul anului școlar am prezentat modul în care am amenajat în sala de clasă un panou de lectură. El există încă și acolo copiii afișează titlurile cărților citite pe bilețele puse în pahare de carton. Tot pe acest panou se află permanent titlul și autorul lecturii recomandate. Copiii fac scurte recenzii orale și pun un cartonaș cu un emoticon ce reprezintă părerile, trăirile, sentimentele lor față de respectiva lectură. Panoul este completat de un afiș care descrie calitățile unui bun cititor.

Ce și cât am citit
Ce și cât am citit

Prima fișă ne prezintă o imagine a unei biblioteci cu mai multe cărți. Pe cotorul fiecăreia, pe măsură ce copiii citesc o carte, notează titlul și autorul. Același lucru se cere și în a doua fișă unde completăm și data începerii lecturii, precum și data la care se termină. Durata citirii unei cărți ne poate oferi câteva informații despre cititor (ritmul citirii, consecvența, gustul pentru tipul de lectură recomandat etc.).În ultima rubrică copiii scriu impresii legate de cartea citită. După cem indicaă cele două imagini, o fișă este pentru fete, alta pentru băieți. Pe spațiile punctate copiii își vor nota numele și prenumele, clasa.

Alte idei și materiale pentru lectură

Pe site găsiți și alte idei pentru încurajarea lecturii în rândul celor mici. Atașez mai jos link-urile pentru a găsi mai ușor materialele:

Ce am citit în vacanța de vară? – o fișă de lectură în format editabil și jocul ”Bingo!” ce a fost de fapt un proiect derulat în parteneriat cu părinții pe o perioadă de câteva săptămâni;
Litera Ș. Povești românești – fișă de lectură pentru școlarii mici;
Ziua Internațională a Cititului Împreună – activitatea poate fi desfășurată oricând. Este foarte important ca cei mici să asculte texte citite de cititori experimentați.
Apolodor, un pinguin călător – câteva materiale pentru Cartea cu Apolodor, de Gellu Naum, o lectură extrem de îndrăgită de cei mici. Pornind de la ea am creat și alte materiale utilizate la comunicare în limba română, matematică și explorarea mediului, arte vizuale și abilități practice. Și pe acestea le găsiți pe site (Polul Nord și Polul Sud, proiect de activitate didactică).
Panoul de lectură – toate materialele descrise la începutul articolului.

În documentul de mai jos găsiți fișele pentru ”Ce și cât am citit?”. Deși ele au fost realizate pentru elevii clasei a III-a, consider că pot fi folosite cu succes și de elevi mai mari sau mai mici.