Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia

Substantivul (recunoaștere)

Începem studiul părților de vorbire cu substantivul. Materialul prezentat mai jos poate fi folosit în primele lecții și cuprinde exerciții de recunoaștere a acestuia. În arhiva de la finalul articolului veți găsi fișe de lipit în caietele copiilor, material pentru un joc didactic și fișe de lucru cu exerciții diverse.

Substantivul. Definiție

 Substantivul
Substantivul

Pentru că substantivul este prima parte de vorbire studiată,  primul pas a fost să stabilim ce este aceea o parte de vorbire. Am pornit de la ceea ce elevii știu deja și anume că în comunicare folosim cuvinte. Prin exemple concrete am stabilit că ele pot denumi ființe, lucruri, fenomene ale naturii. Altele arată însușiri ale unor obiecte, exprimă acțiuni, înlocuiesc nume sau exprimă numere. Toate cuvintele care au anumite caracterisitici alcătuiesc o parte de vorbire. Consider că este important să lămurim acest concept înainte de a preda o parte de vorbire anume întrucât el se regăsește în toate definițiile pe care le vom întâlni în studiul morfologiei.

Pentru predarea primelor noțiuni referitoare la substantive nu am apelat la un text-suport așa cum se obișnuiește, ci la o imagine. Aceasta se regăsește pe planșa creată pentru substantiv și poate fi descărcată de aici. În documentul pdf de mai jos se află fișe de lipit în caietele copiilor, asemănătoare cu planșa. Spre deosebire de aceasta, ele cuprind doar informațiile predate în această lecție (imaginea și definiția substantivului).

Substantivul. Recunoaștere

Pe baza planșei, citind cuvintele scrise acolo, copiii au descoperit că acestea denumesc ființe, lucruri, fenomene ale naturii și au aflat că se numesc substantive. În acest moment al învățării nu am introdus și alte categorii de cuvinte care pot fi substantive – stări sufletești, nume de însușiri sau de acțiuni. Momentul lor va sosi, dacă va fi cazul,  după ce primele informații au fost asimilate și copiii reușesc să indice cu ușurință substantivele care denumesc ființe, lucruri sau fenomene ale naturii. Fișele cu definiția și imaginea au fost lipite în caiete, iar spațiile au fost completate cu alte substantive identificate pe imagine.

Pentru a-i ajuta pe cei mici să recunoască mai ușor substantivele le putem prezenta câteva ”trucuri magice”: numărare, însoțirea substantivului de un adjectiv propriu-zis sau de unul pronominal demonstrativ.

Substantivul. Joc didactic

Pentru fixarea cunoștințelor am pregătit  jocul didactic ”Ce denumesc eu?”. Pentru acest joc avem nevoie de cartonșe cu substantive, fișa cu umbrela și de o umbrelă asemănătoare celei de pe fișă, desenată pe tablă. Fiecare copil primește un cartonaș, vine la tablă, citește cuvântul, spune ce denumește substantivul și așază cartonul pe partea corespunzătoare a umbrelei. Substantivele vor fi notate și pe fișa de lucru. Substantivele corespunzătoare au fost notate în jurul celorlalte  trei picături de pe fișa de lucru.

Substantivul. Fișă de lucru

Pentru fixarea / consolidarea cunoștințelor am creat o fișă de lucru cu nouă exerciții (printre care și un joc, bineînțeles):

-exerciții de recunoaștere simplă;
-exerciții de recunoaștere și grupare;
-exerciții de exemplificare;
-compunere gramaticală.

În lecțiile următoare vom vorbi despre felul, numărul și genul substantivului. Cartonașele folosite la jocul didactic pot fi folosite și aici deoarece substantivele alese au genuri diferite și sunt atât la numărul singular, cât și la numărul plural. Până atunci, vă invit să descarcați materialele de mai jos.