Clasa a treia Matematică pentru clasa a treia

Exersăm și ne jucăm cu cifrele romane

A sosit și momentul lecțiilor în care exersăm și ne jucăm cu cifrele romane. Materialele prezentate mai jos au fost utilizate pentru învățarea și consolidarea cunoștinelor referitoare la scrierea numerelor cu cifre romane.

Exersăm și ne jucăm cu cifrele romane

Exersăm și ne jucăm cu cifrele romane
Exersăm și ne jucăm cu cifrele romane

De mare ajutor în partea de predare/învățare a fost setul de planșe creat pentru cifrele romane. Acesta cuprinde 6 planșe din care trei au fost concepute pentru clasa a III-a (conform programei școlare, vorbim de cifrele I, V și X). Planșele pot fi descărcate de aici. Așadar, pentru început, copiii au făcut cunoștință cu toate cifrele romane ( planșa 4), ca apoi să ne concentrăm pe cele care aduc în discuție cifrele I, V și X.

În documentul Exersăm și ne jucăm cu cifrele romane veți găsi două dintre ele în format mic, de lipit în caietele copiilor. Este vorba de fișele care prezintă cifrele romane și regulile de formare a numerelor folosind aceste cifre.

Următoarele trei fișe au fost utilizate pentru fixarea / consolidarea cunoștințelor și deprinderilor.

Scrierea numerelor până la 39

Primul exercițiu a fost acela de a scrie numere folosind cifrele romane I, V și X și astfel am scris numerele de la 1 la 39. Am început cu scrierea numerelor 1-30 cu cifre romane, după care am continuat cu scrierea numerelor date cu cifre arabe, după ce am citit numerele scrise cu cifre romane.

Jocuri

Următoarea fișă cuprinde câteva joculețe. Primul constă în unirea punctelor pentru a obține o imagine. Numerele date vor fi unite în ordine crescătoare. La final se obține imaginea unui pinguin pentru că la limba și literatura română urmează să ne reîntâlnim cu Apolodor în a doua carte dedicată lui și prietenilor săi. Continuăm cu două jocuri în care am folosit practic bețișoarele pentru a rezolva exercițiile de pe fișe.

Un alt joc pe care l-am jucat a fost ”Eu am….Cine are….?”. Cartonașele pe care le-am folosit se găsesc în al doilea document pdf din arhivă. Am pus și un document word cu ultimele două cartonașe pentru a putea face modificările necesare în cazul în care numărul de copii din clasă este mai mic sau mai mare decât 34. Regula jocului este simplă. Fiecare copil primește câte un cartonaș. Jocul este deschis de copilul pe care al cărui cartonaș este scris cuvântul ”Start!”. El spune ”Eu am numărul ……..Cine are numărul….?”. Elevul care are respectivul număr răspunde la întrebare și adresează colegilor întrebarea de pe cartonașul său. Jocul continuă până se ajunge la cartonașul pe care scrie ”Stop!”.

Fișă de consolidare/evaluare

Ultima fișă poate fi folosită pentru consolidare sau evaluare. Primul exercițiu constă în citirea numerelor scrise cu cifre romane și scrierea acestora cu cifre arabe.

La al doilea exercițiu copiii vor ordona numerele scrise cu cifre romane de la primul exercițiu. Exercițiul al treilea presupune completarea spațiilor libere cu numere scrise cu cifre romane, iar al patrulea constă în efectuarea unor calcule. Și aici numerele sunt scrise cu cifre romane.