Clasa a treia Matematică pentru clasa a treia

Rotunjirea numerelor naturale mai mici decât 10000

Pentru rotunjirea numerelor naturale mai mici decât 10000 vom face apel la cunoștințele și deprinderile dobândite în clasa a II-a când am învățat rotunjirea numerelor până la 1000. Am folosit atunci un material de sprijin: o imagine și o mașinuță implicate într-un joc cu scopul de a facilita înțelegerea aproximării numerelor. Vom folosi această idee și în clasa a III-a (folosindu-ne de flori și fluturași), mai ales că acum vorbim și despre rotunjirea la mii a numerelor. Mai multe detalii găsiți în acest articol.

Rotunjirea numerelor naturale mai mici decât 10000. Fișă de lucru

Fișa de lucru cuprinde câteva exerciții pentru rotunjirea numerelor naturale mai mici decât 10000. Primul exercițiu constă în realizarea corespondenței între enunțurile date și numerele scrise pe fluturași. Elevii trebuie să găsească numerele care corespund cerințelor date. Este un exercițiu de consolidare a cunoștințelor însușite până acum, referitoare la numerația 0-10000. Pe baza acestor numere pot fi rezolvate oral sau în scris (la tablă sau pe caiete) și alte sarcini de lucru: precizarea numerelor pare/impare, descompunerea numerelor, compararea numerelor, ordonarea acestora, precizarea ordinelor și a claselor etc.

Rotunjirea numerelor naturale mai mici decât 10000 la mii, sute și zeci

Rotunjirea numerelor mai mici decât 10000
Rotunjirea numerelor mai mici decât 10000

Aproximarea la mii este ceva nou pentru copii, de aceea am creat un exercițiu doar pentru această operație pentru care vom folosi numerele de pe fluturașii de la exercițiul anterior. Lângă fiecare fluturaș se află câte două flori. Copiii colorează floarea al cărui număr corespunde rotunjirii la mii a numărului scris pe fluturaș.
Al treilea exercițiu complică sarcina întrucât cele șapte numere date vor fi rotunjite atât la mii, cât și la sute și la zeci. Un sprijin pentru copii poate fi imaginea de deasupra exercițiului, o imagine asemănătoare cu cea folosită în clasa a II-a și despre care am amintit mai sus.

Dacă la exercițiul anterior sarcina era de a rotunji numerele date, la exercițiul al patrulea cerința se inversează. Copiii vor trebui să găsească ei numerele care corespund cerințelor date. Și aici avem de-a face cu trei situații. Se cere găsirea unor numere mai apropiate de miile date, respectiv de sutele sau de zecile indicate.

Ultimul exercițiu îmbină jocul cu matematica întrucât presupune colorarea imaginii respectând codul culorilor. Pentru fiecare dintre cele cinci culori există numere care se află aproape de un număr dat. Copiii vor descoperi numerele de pe imagine și vor colora corespunzător prin rotunjirea acestora la numerele existente în codul culorilor. Aproximarea se face la mii sau la sute.