După ce ne-am reamintit alfabetul limbii române, a sosit momentul să învățăm despre vocale și consoane. În cele ce urmează voi prezenta câteva idei și materiale pe care le-am folosit în această lecție. Fișele de lucru pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului.
Alfabetul limbii române
În prima parte a lecției am studiat textul ”Greierele și furnica” de La Fontaine, ca lectură suplimentară în completarea textului din manual, ”Balada unui greier mic” de George Topîrceanu. Pornind de la aceeași temă am lucrat o fișă a cărei sarcină de lucru a constat în scrierea în ordine alfabetică a literelor din sacul furnicii. Cu această ocazie ne-am reamintit alfabetul limbii române. Exercițiul a presupus și pronunțarea sunetelor, pregătind astfel etapa următoare, cea în care am discutat despre vocale și consoane.
Vocale și consoane
Scrierea alfabetului ne-a oferit ocazia de a observa deosebirea dintre sunete și litere și faptul că unele sunete se pronunță ușor, în timp ce altele au nevoie de un sunet de sprijin. Am ajuns astfel la introducerea noțiunilor de vocale și consoane. Pentru a le fixa am folosit fișa cu enunțuri lacunare pe care am completat-o cu răspunsurile copiilor. Fișa a fost lipită în caiet și pe rândurile următoare copiii au scris vocalele, respectiv consoanele. Aici, am folosit din nou fișa cu literele alfabetului. Copiii au colorat cu roșu bulinele cu vocale și cu albastru pe cele care conțineau consoane. Cele două fișe prezentate mai jos au același conținut, diferă doar imaginea.
Vocale și consoane. Aplicații
Apelând la textul ”Greierele și furnica” am realizat câteva exerciții orale de pronunțare și de identificare în cuvinte a vocalelor și consoanelor. Exerciții asemănătoare se regăsesc și în fișa de lucru prezentată mai sus.
La primul exercițiu copiii vor scrie în ordine alfabetică vocalele și consoanele. Al doilea exercițiu cere despărțirea în silabe a unor cuvinte date și evidențierea vocalelor, respectiv a consoanelor. Ultimele două exerciții presupun găsirea de către copii a unor cuvinte care respectă cerințele date și formarea unor cuvinte cu anumite litere.
Întrucât în clasă am rezolvat oral și în scris sarcini asemănătoare, fișa de lucru a devenit temă pentru acasă. În arhivă veți găsi fișele postate aici la rezoluție bună pentru imprimare.
Comments are closed.