Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia

Ștafeta substantivelor

Jocul didactic „Ștafeta substantivelor” a fost contextul și pretextul pentru încă o lecție de recapitulare a cunoștințelor despre substantiv. Pe parcursul activității am folosit și câteva materiale pe care le puteți descărca accesând link-ul de la finalul articolului.

Recapitularea substantivului a început în lecția anterioară, având ca temă substantivele vacanței de iarnă. Copiii au fost cei care au dat exemple de substantive pe care apoi le-au sortat în funcție de număr și gen. Am detaliat activitatea aici.

Ștafeta substantivelor – joc didactic

Pentru noua lecție am ales să începem recapitularea cu un joc didactic pe care l-am numit „Ștafeta substantivelor”. De data aceasta, substantivele au fost selectate din textul-suport din manual.

Am împărțit clasa în trei grupe egale, după cele trei genuri ale substantivului. Așadar, fiecare grupă a avut ca sarcină de lucru să identifice în text substantive la un anumit gen. Regulile jocului sunt simple, iar jocul s-a desfășurat sub forma unei ștafete.

Ștafeta substantivelor – reguli și mod de desfășurare

Mai întâi, grupele au avut câteva minute la dispoziție pentru ca fiecare copil să găsească în text un substantiv la numărul singular sau plural, care corespunde genului alocat grupei sale. Apoi am dat startul ștafetei. La semnalul meu, câte un copil din fiecare grupă a venit și a scris la tablă substantivul identificat în text. Pe tablă am desenat, de la început, trei coloane. După ce au notat, au predat ștafeta unui alt coleg din echipa lor, câștigători fiind cei care au reușit să completeze primii lista cu substantive.

Dar criteriul rapidității nu a fost hotărâtor. Mai important a fost ca toate substantivele din listă să corespundă genului alocat echipei. De aceea, încă de la început, a mai existat o regulă. Dacă, pe parcursul ștafetei, coechipierii identifică o greșeală, au dreptul să o corecteze, înlocuind substantivul greșit cu unul corect. Atâta doar că elevul care face corectura nu are voie să mai scrie încă un substantiv. Prin urmare, echipa a avut de luat o decizie rapidă: fie au mai puține substantive, dar corecte, fie au lista completă, dar cu greșeli care vor fi penalizate.

La final, împreună cu întreaga clasă, am verificat corectitudinea răspunsurilor. Căștigătorii au fost cei care au avut cele mai multe răspunsuri corecte, în cel mai scurt timp.

Jocul poate fi aplicat cu succes și la alte părți de vorbire, având ca suport orice text.

Exerciții

După așa energizare, au urmat și alte exerciții. În documentul pus la descărcare sunt câteva materiale. Unul dintre ele este o fișă pe care am scris substantivele de la tablă. Fișa este prezentată în document în două variante: cu sau fără imaginea unui supererou.

Am făcut o analogie între un astfel de personaj și substantiv pentru a-i provoca pe elevi să găsească superputerile acestei părți de vorbire. Astfel, am reluat ceea ce am învățat până la acest moment. Substantivul are puterea de a da nume (a denumi) toate ființele, lucrurile, fenomenele naturii etc., de a le număra, de a le arăta genul. Noi am folosit fișa fără imaginea supereroului (l-au desenat copiii cum au dorit) și am notat aceste „puteri” pe spațiul mai mic din centru. Pe cea cu imagine, deasupra acesteia, se poate scrie definiția, iar în jurul imaginii se pot nota celelalte informații despre substantiv.

Părțile laterale ale fișei au fost completate cu substantivele de la tablă, grupate de data aceasta nu doar în funcție de gen, ci și în funcție de număr. Astfel, în partea stângă au fost scrise substantivele la numărul singular, iar în dreapta, cele la plural. Spațiile libere au fost completate cu alte substantive din textul suport. O altă opțiune ar fi trecerea substantivelor deja identificate în text de la singular la plural și invers.

La final, am decupat pe linia orizontală care delimitează casetele pentru gen și am îndoit aceste părți laterale spre interior. Pe verso am notat, pentru fiecare casetă, genul corespunzător. Am lipit fișele în caiete.

Fișă de lucru sau test

Fișa care încheie materialele din document poate fi folosită în clasă, ca temă pentru acasă sau ca test. Ea conține 5 exerciții și, la final, o casetă pentru momentul de reflecție.

Primul exercițiu le cere elevilor să recunoască substantivele dintr-o listă care conține și alte părți de vorbire. La următorul exercițiu vor scrie forma de plural a substantivelor date.

Exercițiul 3 le cere să identifice numărul și genul unor substantive, iar exercițiul 4 să selecteze dintr-un scurt text câte un substantiv pentru fiecare cerință dată. Fișa se încheie cu un exercițiu de analiză a substantivelor dintr-un enunț dat.