Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Semnul exclamării

Pentru semnul exclamării am pregătit câteva materiale care pot fi folosite pe parcursul mai multor ore, atât în momentul transmiterii noilor cunoștințe, cât și pentru fixarea, consolidarea, evaluarea acestora. Materialele descrise mai jos se regăsesc în documentul de la finalul articolului.

Semnul exclamării. Transmitere de noi cunoștințe

Cu semnul exclamării ne-am mai întâlnit, dar, conform programei școlare, predarea acestuia se face în clasa a doua. Așadar, pentru noi este prima întâlnire cu acest semn, prima lecție în care învățăm când se folosește. Ca și în cazul celorlalte semne de punctuație, am apelat la creionașul magic pe care apar scrise regulile de utilizare. Fișa a fost lipită în caiete, după care am explicat și am exemplificat fiecare situație enumerată pe creion. Am folosit aici și planșa cu semnul exclamării, afișată în clasă (planșele pentru toate semnele de punctuație pot fi descărcate de aici).

Semnul exclamării și emoțiile

Semnul exclamării
Semnul exclamării

E ușor de observat faptul că semnul exclamării se folosește la sfârșitul propozițiilor care exprimă diverse stări sufletești. Astfel, am apelat la ceea ce știm deja despre emoții și am creat o fișă de lucru. În centrul unui cerc se află semnul exclamării (imaginile semnelor de punctuație în această formă pot fi descărcate de aici). În următorul cerc apar cinci emoticoane care exprimă diferite emoții. Copiii identifică fiecare emoție și scriu denumirea corespunzătoare în spațiul potrivit din următorul cerc. În ultimul cerc vor scrie câte un enunț care exprimă emoția respectivă și vor utiliza astfel semnul exclamării.

Un joc care poate fi aplicat înainte de utilizarea acestei fișe este ”Zarul emoțiilor”. Este nevoie de un zar pe fețele căruia apar imagini care exprimă diferite emoții. Un astfel de zar găsiți în documentul de la finalul articolului. Jocul se poate desfășura frontal, în echipă sau în perechi. Copiii rostogolesc zarul, identifică emoția și spun o propoziție care exprimă acea emoție. Este o bună ocazie de a exersa intonarea corectă a propozițiilor exclamative.

Semnul exclamării și cuvintele magice.

Semnul exclamării se utilizează și în cazul formulelor de politețe, de aceea aici va veni ”Politicosul”. În lecțiile anterioare am folosit pentru punct, semnul întrebării și linia de dialog imagini cu copii pe ale căror bluze apărea unul dintre semnele de punctuație enumerate. În funcție de utilizarea lor, i-am numit ”Seriosul”, ”Curiosul” și ”Vorbăreața”. ”Politicosul” ne va învăța salutul, formularea unei rugăminți, exprimarea regretului sau a aprecierii unui gest frumos. Ne vor ajuta si ”cuvintele magice” afișate în clasă.
În documentul postat îl veți găsi pe personajul politicos în două ipostaze. Pe o pagină apare doar imaginea acestuia și un dreptunghi gol în care copiii îi vor scrie numele dacă alegem să îi provocăm pe ei să facă acest lucru. Imaginea poate fi lipită în caiet, iar în jurul ei pot fi scrise enuțurile potrivite. Pe o altă fișă apare aceeași imagine, dar și câteva baloane în interiorul cărora vor fi scrise cuvintele magice.

Fișe de lucru

Pentru semnul exclamării am alocat mai multe ore, de aceea în document veți găsi și două fișe de lucru. Una dintre ele conține imagini cu doi copii care dialoghează. Sarcina de lucru este de a completa spațiile cu replicile adecvate. Este un exercițiu de imaginație, de exprimare coerentă și logică, de scriere corectă.

Cealaltă fișă poate fi folosită pentru consolidarea cunoștințelor, pentru evaluare sau ca temă pentru acasă.

Cuprinde patru exerciții prin intermediul cărora copiii vor identifica situații de utilizare a semnului exclamării, vor alcătui propoziții conform cerinței, vor transforma propoziții enunțiative în propoziții exclamative.

Comments are closed.