Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Înmulțirea cu 5 (consolidare)

Am învățat și înmulțirea cu 5, iar într-o lecție viitoare vom consolida cunoștințele dobândite. Pentru aceasta am pregătit câteva materiale pe care le găsiți în arhiva de la finalul articolului.

Înmulțirea cu 5. Terminologie matematică

Ca și la înmulțirea cu 2 voi prezenta la început fișa pentru terminologia matematică. Ca organizator grafic am ales de această dată semnul exclamării despre care tocmai am învățat. El ne atenționează să fim atenți la cuvintele și expresiile care sugerează operația de înmulțire și care au fost scrise pe acest semn. Le vom regăsi în exercițiile ce urmează pe fișa de lucru ce va fi descrisă mai jos.

La înmulțirea cu 2 am folosit sticluța cu licoare magică, fișă care poate fi găsită aici și care poate fi folosită și în alte lecții adăugând pe imagine informațiile dorite. Am amintit de ea pentru că cei mici au fost extrem de încântați de idee și chiar i-a ajutat să rețină mai ușor termenii noi ai vocabularului matematic.

Înmulțirea cu 5.”Detectivii de produse”

Inmultirea cu 5
Inmultirea cu 5

Pentru calcul matematic poate fi folosită fișa numită ”Detectivii de produse”. Noi o vom folosi la începutul orei pentru a verifica viteza de calcul și corectitudinea acestuia. Va fi aplicată sub formă de concurs. Cel care termină primul spune STOP 1. Al doilea va spune STOP 2 și tot așa până la STOP5. Astfel, avem de unde alege câștigătorul în cazul în care primul copil are greșeli de calcul. O altă variantă ar fi stabilirea unui timp, iar la expirarea acestuia vor intra în competiție doar cei care au finalizat fișa. Câștigă acel copil sau aceia care au rezolvat corect. Fișa constă în rezolvarea a 18 exerciții de înmulțire cu unul din factori 2 sau 5 și descoperirea produselor într-un tabel cu mai multe numere.

Acest exercițiu-joc poate fi aplicat în orice lecție despre înmulțirea numerelor. Cu cât copiii au învățat mai mult din tabla înmulțirii, cu atât nivelul de dificultate crește.

Înmulțirea cu 5. Probleme în imagini

Este vorba despre o prezentare powerpoint cu 4 probleme în care numerele sunt ascunse sub imagini. Observând relația dintre ele și rezultatele, copiii trebuie să descopere numerele corespunzătoare. Le-am realizat în powerpoint pentru că animațiile permit descoperirea numerelor care se ascund sub imaginile cu animale. La fiecare click, imaginea dispare și face loc numărului corect, ceea ce permite verificarea rezolvărilor. Problemele pot fi rezolvate individual, urmate de verificare frontală sau direct, cu toată clasa.

Înmulțirea cu 5. Fișă de lucru

De data aceasta avem o fișă de lucru într-o formă pe care nu am mai folosit-o până acum, dar care mi s-a părut interesantă. Este vorba de un lanț de hexagoane pe care am scris sarcinile de lucru. În partea de sus este un mic dreptunghi care se va lipi pe caiet. Formele pot fi pliate pe linia punctată sau pot fi lipite ca atare. Dacă se pliază, ultimul hexagon se lipește pe caiet, în timp ce celelalte vor căpăta forma unei cărticele pe ale cărei pagini sunt scrise exercițiile.

Fișa conține exerciții de aflare a unor produse, sume, diferențe, de comparare a produselor, rezolvare de probleme.

Înmulțirea cu 5. Alte fișe

Aceste fișe au fost folosite în lecția de predare și le voi atașa și pe ele alături de cele descrise mai sus. După ce am dedus înmulțirea cu 5 din adunarea repetată de termeni egali, am lipit în caiete o fișă. Așa am procedat și la înmulțirea cu 2 și vom proceda în continuare.

Pe fiecare fișă va fi imaginea unui animal despre care, ulterior, vom scrie câteva informații. La înmulțirea cu 2, am discutat un pic despre balenă, iar acum a venit rândul câinelui.

Informațiile vor fi notate pe o fișă cu patru cadrane, păstrând acest format și în lecțiile următoare. La final vom discuta despre însușiri comune ale viețuitoarelor și despre ce au ele nevoie pentru a trăi.