Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Ridichea uriașă – poveste ilustrată

Ridichea uriașă este o poveste cunoscută și îndrăgită de cei mici. Imaginile care însoțesc textul îi ajută pe copii să rețină mai ușor momentele acțiunii, iar lectura devine mai atractivă. Am recitit povestea, am povestit după imagini, am redat prin desen personajele, scenele din poveste.

Ridichea uriașă

Faptul că imaginile sunt foarte expresive ajută la descrierea personajelor, la povestirea textului cu detalii, la redarea prin desen a momentelor poveștii sau a personajelor. Materialul oferă posibilitatea desfășurării unor activități variate de învățare. L-am folosit, spre exemplu, la predarea grupului de litere ”che”, textul fiind un punct de plecare pentru introducerea noilor noțiuni.

Ridichea uriașă
Ridichea uriașă

Pentru o lecție de consolidare se pot organiza diferite jocuri didactice cu sarcini de lucru variate. Iată câteva exemple: exerciții de despărțire a cuvintelor în silabe, alcătuire de propoziții, exerciții de limbă, joc de rol. Cu puțină imaginație el poate fi folosit nu doar la comunicare în limba română. Textul este accesibil preșcolarilor și școlarilor mici.

Odată cu învățarea grupului de litere ”che”, povestea a fost utilizată într-o oră de lectură pentru consolidarea deprinderilor de citit. Cu această ocazie am reactualizat și cunoștințele referitoare la grupul de litere ”che” insistând pe pronunțarea și scrierea corectă a acestuia. Textul poate constitui totodată un pretext pentru predarea acestui grup de litere pornind de la cuvântul ”ridiche” și parcurgând toate etapele specfice predării unui grup nou de litere. Mai multe exemple de activități de învățare, fișe de lucru, jocuri didactice pentru o astfel de lecție găsiți aici.

Povestea poate fi descărcată în format powerpoint.