Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Scrierea cuvintelor cu majusculă

Ultima lecție din cea această unitate tematică din manualul editurii CD Press este scrierea cuvintelor cu majusculă. Este o lecție în care ne vom reaminti situațiile în care folosim scrierea cu literă mare, dar și semnele de punctuație învățate și grupurile de litere.

Pentru această lecție am pregătit câteva materiale pe care le voi prezenta în cele ce urmează. Dacă doriți să le descărcați, ele se află în arhiva de la finalul articolului.

Începem cu un text căruia îi lipsesc semnele de punctuație. Textul se regăsește într-o prezentare powerpoint ce va fi afișată la videoproiector. De asemenea, același text se află și pe o fișă pe care copiii o vor rezolva individual. După ce au completat în casete semnele de punctuație, verificăm corectitudinea rezolvării sarcinii cu ajutorul ppt-ului. La fiecare click câte un semn de punctuație se va așeza la locul său.

Acum (sau într-un alt moment al lecției) putem face și o recapitulare a cunoștințelor referitoare la pronunțarea și scrierea cuvintelor care conțin grupuri de litere. Textul conține câteva cuvinte pe care copiii le pot identifica, despărți în silabe sau pot alcătui alte propoziții cu ele.

Scrierea cuvintelor cu majusculă. Actualizare

Următorul pas este observarea cuvintelor care au fost marcate în text cu culori diferite. Este vorba despre cuvintele scrise la începutul propoziției, despre cele scrise la început de titlu sau despre nume. Toate sunt scrise cu literă mare iar faptul că ele sunt evidențiate în text îi ajută pe copii să desprindă singuri regulile de scriere cu majusculă.

Toate aceste reguli vor fi scrise pe creionașul nostru folosit în acest scop. El se află pe următorul slide al prezentării, dar și în documentul pdf sub forma unei fișe pe care vor lucra copiii și pe care o vor lipi în caiete. Am realizat două fișe cu creionul. Pe una este doar creionul ce va fi lipit în caiete iar în drpetul său copiii vor scrie exemple pentru fiecare situație dată. Pe a doua fișă, în dreptul creionului, există și spațiu de scris. În prezentarea powerpoint regulile și exemplele sunt afișate pe rând și apar la fiecare click. Exemplele sunt preluate din textul discutat anterior. Pentru că regula și exemplele nu apar deodată, putem cere copiilor să identifice singuri în text situațiile corespunzătoare și apoi să se verifice cu ajutorul prezentării.

Scrierea cuvintelor cu majusculă. Fixare

Scrierea cuvintelor cu majusculă -Ne jucăm!
Ne jucăm cu majusculele!

Pentru fixare am pregătit alte două materiale. Primul este un joculeț. Explicarea sa se va face cu ajutorul  următorului slide din ppt. Am apelat la literele prietenoase din care am selectat doar șase. Toate literele se află aici dacă doriți să completați materialul meu. Așadar, ne vom juca cu câte o literă mare de tipar. După cum arată exemplul din ppt, va trebui să găsim două propoziții, două titluri și substantive proprii care să înceapă cu litera respectivă. Primul cuvânt al fiecărei propoziții va începe cu litera mare indicată. Propozițiile se vor scrie în bulele albastre. Pe steluțe vom scrie titluri de texte, iar nume de persoane, de țări, de munți etc. vom scrie în conturul literei sau pe lângă aceasta în forme desenate de copii. Bineînțeles că cei mici pot scrie chiar mai mult de două propoziții sau titluri. În documentul pdf există 6 fișe cu tot atâtea litere. Am ales un număr mai mic pentru a putea lucra și în echipă. După ce fișa va fi rezolvată individual, cei cu aceeași literă se vor reuni, vor compara ce au scris și vor completa dacă este cazul.

Avem și o fișă de lucru pentru fixarea cunoștințelor. Ea poate fi rezolvată sau poate fi dată ca temă pentru acasă. Conține doar două exerciții, dar sarcinile de lucru combină regulile de scriere a cuvintelor cu majusculă cu scrierea grupurilor de litere și cu punctuația.
Spor la lucru!