Unul dintre cele mai fascinante subiecte pentru copii este Universul. Cunosc o mulțime de lucruri despre spațiul cosmic, sunt atrași de cărți și filme pe această temă, sunt dornici să împărtășească ceea ce știu cu colegii lor. Și, dacă timpul și planificarea ne-au permis să zăbovim mai mult asupra acestui subiect, am pus la cale o aventură spațială prin Sistemul Solar. Aventura a luat forma unui mic proiect cu o durată de două săptămâni.
Despre planetele Sistemului Solar am discutat, în mare, încă de la clasa pregătitoare. De data aceasta, ne-am propus să cercetăm și să vorbim despre fiecare în parte.
Ca material de sprijin am avut diferite enciclopedii pentru copii, filmulețe de pe internet și un set de fișe pe care le-am creat special în acest scop. Pe acestea le voi prezenta pe rând în cele ce urmează.
Fișele conțin informații despre fiecare planetă, dar și exerciții și probleme cu adunarea și scăderea numerelor până la 100. Vom începe cu Soarele și vom termina cu Pământul, locul în care revenim după aventura în spațiu. În călătorie ne însoțesc doi astronauți, un băiat și o fetiță și, bineînțeles, o rachetă.
Sistemul Solar. Soarele
Aventura spațială începe cu Soarele. În prima parte a fișei, copiii vor afla ce este și cum este Soarele. Fișa a fost completată frontal, cu răspunsurile copiilor. Continuăm cu câteva exerciții de adunare și scădere cu trecere peste ordin, cu doi și trei termeni.
Sistemul Solar. Mercur
Partea cu informațiile despre planeta Mercur apare sub forma unui șir de întrebări de tipul ”Știați că…”. Elevii vor citi enunțurile și, ca răspuns la fiecare întrebare, vor bifa căsuța cu ”da” dacă informația le este cunoscută sau cu ”nu” dacă este ceva nou. Urmează alte două informații despre Mercur pe care copiii le vor descoperi rezolvând problemele date. Într-o altă casetă vor scrie o informație pe care au descoperit-o ei despre această planetă. Fișa continuă cu câteva exerciții de efectuare a probei.
Sistemul Solar. Venus
Încă de la început, prin intermediul unui joculeț, copiii vor descoperi numele următoarei planete. Informațiile despre Venus sunt prezentate în continuare în enunțuri lacunare care vor fi completate în ordine cu cuvintele date în paranteză. Urmează câteva exerciții prin care punem în evidență asociativitatea adunării.
Sistemul Solar.Marte
Am trecut direct la a patra planetă despre care am aflat câteva lucruri rezolvând un rebus, după care am rezolvat câteva exerciții de aflare a numărului necunoscut.
Sistemul Solar. Jupiter
Aici, unele informații despre planetă sunt oferite de către cei doi astronauți, iar altele vor fi descoperite în urma rezolvării unor probleme. La finalul fișei avem câteva exerciții de numărare crescătoare sau descrescătoare cu pași dați.
Sistemul Solar. Saturn
Fișa pentru Saturn este oarecum asemănătoare (ca tip de sarcină) cu cea anterioară, dar problemele propuse sunt cu imagini care ascund anumite numere.
Sistemul Solar. Uranus
Și aici ne jucăm cu numere reprezentate prin simboluri, cu terminologia matematică specifică operațiilor de adunare și scădere. Informațiile despre această planetă vin în urma rezolvării unor probleme.
Sistemul Solar. Neptun
Informațiile sunt scrise pe niște piese de puzzle, iar cele goale vor fi completate de către copii cu alte informații despre Uranus. Dacă privim cu atenție, piesele pot fi îmbinate, de aceea putem să îi provocăm pe copii să descopere modul în care putem rezolva puzzle-ul. Pentru că Uranus este printre ultimele planete am considerat că este momentul să trecem în revistă cam tot ceea ce am învățat la adunare și scădere. Avem exerciții de calcul, efectuare a probei, aflare a numărului necunoscut, terminologie matematică și chiar compunere de probleme.
Sistemul Solar. Pluto
La Pluto nu am insistat foarte mult cu informațiile. Am menționat că este o planetă pitică și am trecut la recapitularea cunoștințelor despre timp și măsurarea acestuia printr-o serie de exerciții.
Sistemul Solar. Pământul
Iată că a sosit momentul să revenim pe planeta noastră. Au fost mai multe motive pentru care am lăsat Pământul la sfârșit. În primul rând, pentru că aventura noastră a început cu plecarea de pe Pământ, deci e firesc să revenim tot acolo. Apoi, copiii cunosc foarte multe lucruri despre planetă, așa că i-am lăsat pe ei să completeze fișa cu informații, doar indicându-le cam la ce ar trebui să facă referire. Și, nu în ultimul rând, pentru că încercăm să facem primii pași în căutarea și selectarea informațiilor de care avem nevoie. În partea a doua a fișei copiii vor desena sau vor scrie câteva acțiuni ale oamenilor menite să protejeze planeta pe care trăim.
Fișele se află în documentul de la finalul articolului. Vreau să menționez că produsul final al acestui mic proiect este realizarea propriei cărți despre Univers. Acest lucru înseamnă că, pe lângă fișele primite, copiii vor realiza propriile desene, colaje, fișe cu informații despre planete, stele sau orice alte corpuri cerești doresc. Tot ei vor realiza copertele cărții care, împreună cu filele, vor fi perforate pe lateral, în stânga și prinse cu o panglică. Profitând de faptul că proiectul ne prinde în Școala Altfel, vom organiza și câteva activități practice legate de această temă.
Pe unele le-am descoperit pe site-ul ESERO, pe care vi-l recomand cu căldură pentru resursele pe care ni le pune la dispoziție.
Dacă v-a placut ideea noastră, vă dorim spor la treabă și zbor lin prin Univers!