Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

”Aventurile lui Pinocchio” după Carlo Collodi

În următoarele lecții îl vom însoți pe Pinocchio în aventurile sale. Am pregătit câteva materiale care ne vor ajuta să înțelegem textul propus în manual, Aventurile lui Pinocchio după Carlo Collodi. Fișele de lucru pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.

Pe Pinocchio îl cunoaștem foarte bine atât din cărți, cât și din fimul produs de Disney. În clasa I am făcut o lecție drăguță în care i-am luat un interviu îndrăgitului personaj (vezi articolul), iar în clasa a II-a l-am cunoscut pe Buratino, păpușa de lemn creată de Alexei Tolstoi. Materialele care urmează au fost concepute având ca obiectiv major citirea corectă și conștientă a textului din manual și înțelegerea conținutului acestuia. Facem primii pași în descifrarea tainelor unui text prin folosirea lecturii explicative.

Aventurile lui Pinocchio. Citirea conștientă, activă a textului

Fișa cu cele 10 întrebări cu variante de răspuns a fost creată în scopul verificării citirii conștiente a textului și înlocuiește / completează întrebările orale. Este o modalitatea de a-i verifica pe toți copiii în același timp. După rezolvare, fișa va fi verificată frontal, iar greșelile vor fi corectate prin recitirea pasajelor din text care au pus probleme de înțelegere a conținutului.

Tot pentru familiarizarea cu textul sau pentru verificarea înțelegerii acestuia am creat un joculeț numit ”Careul cuvintelor”. Citind de la stânga la dreapta sau de sus în jos, copiii trebuie să descopere cuvintele care se regăsesc/ au legătură cu textul citit. În cazul nostru acestea sunt: Geppetto, meșter, balenă, Pinocchio, luntre, vești, porumbel (pe orizontală) și mare, bilet, Jiminy (pe verticală). După identificare, copiii trebuie să transcrie aceste cuvinte în ordine alfabetică. Este o ocazie de a a-și reaminti și scrierea cu majusculă. Fișa poate fi folosită într-un moment de fixare, ca activitate în completare sau într-o altă oră pentru reactualizarea cunoștințelor.

Aventurile lui Pinoochio. Înțelegerea textului. Fișa 1

Aventurile lui Pinocchio
Pinocchio

E momentul să aprofundăm textul literar. Aici folosim o fișa cu harta textului literar care conține date despre acesta (titlu, autor, personaje), elemente de vocabular și de integrare a cuvintelor noi în enunțuri proprii, identificarea personajelor, a faptelor și însușirilor fizice și morale, ordonarea cronologică a întâmplărilor sub forma planului simplu de idei. Pentru rezolvarea unor exerciții vom folosi manualul.

În centrul fișei se află o paletă de culori și o pensulă, deși textul nu conține nici măcar un element care ar avea legătură cu pictura. Dar, noi ne transformăm în pictori ce pictează…textul. Ce face un pictor care dorește să picteze un peisaj, spre exemplu? Îl privește în întregime, cu ochii, cu mintea, cu sufletul. Deja am făcut acest lucru în etapa anterioară când am citit textul în întregime și ne-am format primele impresii. Urmează ”să pictăm” elementele care compun ”peisajul” textului și pe care le-am enumerat mai sus. Cuvintele de la vocabular se regăsesc în manual. Ideile principale sunt și ele formulate la un exercițiu, copiii având sarcina de a le scrie în ordinea în care s-au petrecut întâmplările. Pe baza lor delimităm textul în fragmente.

După fiecare sarcină realizată colorăm un cerculeț de pe paletă și colorăm/decorăm un tablou de pe fișă (fiecare exercițiu este scris într-o formă asemănătoare unui tablou).
La final, vom avea o galerie de tablouri și vom re-crea textul prin povestirea orală a acestuia.

Aventurile lui Pinoochio. Înțelegerea textului. Fișa 2

O altă fișă propune abordarea textului pornind de la schema unui text narativ: situație inițială (ttilu, autor, locul și timpul acțiunii, personajele) – problema – soluția și, la final, propria părere, impresie despre textul citit (referitoare la textul în sine, la o secvență, la un personaj/ mai multe personaje).

Dacă v-au plăcut materialele, vă invit să participați alături de noi la aventurile lui Pinocchio. Menționez că fragmentul din manual prezintă momentul în care Pinocchio îl salvează pe Geppetto din burta balenei.

Comments are closed.