Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Scrierea corectă a cuvintelor care conțin literele ”â” și ”î”

Materialele prezentate mai jos au fost folosite într-o lecție despre scrierea corectă a cuvintelor care conțin literele ”â” și ”î”.  Ele pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.

Scrierea corectă a cuvintelor care conțin literele ”â” și ”î”. Înghețata

Scrierea corectă a cuvintelor care conțin literele ”â” și ”î”
Scrierea corectă a cuvintelor care conțin literele ”â” și ”î”

Pentru scrierea corectă a cuvintelor care conțin literele ”â” și ”î” am folosit câteva fișe de lucru.

Prima dintre ele prezintă pe imaginea unei înghețate pe care al cărei cornet am scris câteva cuvinte care conțin sunetul ”î” în diferite poziții. Astfel, în funcție de poziția acestuia în cuvânt, vom întâlni litera ”â” sau litera ”î”. Printre cuvintele enumerate nu se află și cuvinte care conțin ambele litere (”â” și ”î„). Pe acestea le vom găsi în fișa pregătită pentru consolidare.

După citirea cuvintelor, identificarea literelor ”â”, respectiv ”î”, deducerea și enunțarea regulii privind scrierea corectă a cuvintelor care conțin literele ”â” și ”î” am trecut la transcrierea acestora pe cele trei globuri de înghețată așa cum ne indică schema din dreptul fiecăruia. Pe spațiul rămas liber copiii au scris și alte cuvinte conform cerinței.

Scrierea corectă a cuvintelor care conțin literele ”â” și ”î”. Consolidare

Pentru consolidarea deprinderilor de scriere corectă a cuvintelor care conțin literele ”â” și ”î” am creat o fișă cu câteva exerciții:

-Completează cuvintele date cu literele ”â”, ”î”;
-Scrie pe petalele florilor cuvinte care conțin literele ”î” și ”â”;
-Transformă cuvintele după model;
-Încercuiește cuvintele scrise corect;
-Transcrie corect cuvintele pe care nu le-ai încercuit la exercițiul anterior;
-Ordonează cuvintele pentru a obține propoziții;
-Scrie câte 2-3 propoziții despre personajele din imagine (împărat, zână). Folosește cât mai multe cuvinte care conțin literele ”â” și ”î”.

Fișă cu reguli pentru scrierea corectă a cuvintelor care conțin literele ”â” și ”î”

Regulile de scriere corectă pot fi date copiilor sub forma unor fișe de lipit în caiete. Aceste imagini pot fi descărcate de aici și la dimensiune a4, chiar A 3, pentru a fi afișate în clasă.

Text-suport ”Lupul la stână” de Ion Creangă

Acest text poate fi de folos pentru identificarea cuvintelor care conțin literele ”â” și ”î” . Noi l-am folosit pentru că în lecția anterioară am studiat acest text, așadar, pe baza lui, am rezolvat o serie de exerciții pentru consolidarea deprinderilor de scriere corectă a cuvintelor.