Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Pământul. Alcătuire: uscat, apă, atmosferă

Continuăm  abordarea domeniului Științele Pământului cu o lecție de spre alcătuirea Pământului. Materialele pregătite pentru lecția Pământul. Alcătuire: uscat, apă, atmosferă vor fi descrise în cele ce urmează și pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului. Acestea au fost completate de alte materiale precum harta fizică a lumii, enciclopedii pentru copii și un video de pe youtube.

Pământul. Alcătuire: uscat, apă, atmosferă

Pământul
Pământul

În debutul lecției ne-am reamintit cunoștințele referitoare la planeta noastră, cunoștințe dobândite pe parcursul lecțiilor despre Sistemul Solar: poziționarea sa față de Soare, mișcarea de rotație și de revoluție, Luna-satelit natural, denumirile date planetei Pământ etc.

Pentru a afla informații noi copiii au fost invitați să citească textul de pe fișa de lucru. Aceste informații au fost apoi analizate, explicate și completate frontal folosind ca sprijin harta fizică a lumii și diverse imagini.

Pentru fixarea cunoștințelor am folosit un rebus și imaginea de pe prima pagină a documentului, cea care reprezintă planeta noastră.

În completarea rebusului copiii au apelat la informațiile din textul de pe fișă. Privind harta fizică lumii ei au colorat uscatul și apa și, pe cercul care înconjoară imaginea Pământului, au scris cuvântul ”ATMOSFERĂ” și au colorat. Imaginea a fost decupată pe contur și pliată la mijloc (de sus în jos). Pe jumătatea de jos au aplicat lipici și au lipit în caiete. Jumătatea de sus a rămas ridicată și, pe caiet, în spatele acesteia au scris celelalte două cuvinte-cheie ale lecției: uscat și apă.

Vorbind despre atmosferă am adus în discuție și necesitatea protejării planetei noastre. Ultimul exercițiu de pe fișă propune descifrarea unui mesaj codificat.

Rezolvând operațiile date și înlocuind fiecare rezultat cu litera corespunzătoare, vom descoperi mesajul ascuns: ”Ocrotiți Pământul!”. Exercițiile propuse spre rezolvare sunt fie înmulțiri, fie adunări și scăderi până la 1000, cu sau fără trecere peste ordin.