A treia săptămână a lunii martie va fi dedicată anotimpului primăvara. Am pregătit în acest scop câteva activități în cadrul cărora vom prezenta acest anotimp prin intermediul textelor literare, cântecelor, compunerilor, desenelor etc.
Vom începe săptămâna cu textul Primăvara de Vasile Alecsandri. Pentru dirijarea învățării am ales metoda pălăriilor gânditoare, metodă cu care am făcut cunoștință cu ceva timp în urmă în momentul studierii textului ”Iarna pe uliță” de George Coșbuc.
Metoda pălăriilor gânditoare
Pe scurt, metoda pălăriilor gânditoare este o de fapt o tehnică pentru dezvoltarea gândirii critice. Se bazează pe interpretarea de roluri în funcție de culoarea pălăriei. Sunt șase astfel de pălării, fiecare având una dintre următoarele culori: albastru, alb, roșu, galben, negru, verde. În timpul activității, pălăria se poartă pe cap, iar cel care o are trebuie să interpreteze rolul și să rezolve sarcina de lucru în acord cu culoarea pălăriei pe care o poartă. Membrii grupului îşi aleg pălăriile, iar după ce îşi interpretează rolurile, acestea se pot inversa.
Culoarea albastră simbolizează controlul, organizarea, monitorizarea, dirijarea activității. Culoarea albă oferă informaţii, fapte, imagini clare. Purtătorul pălăriei roșii vorbește despre emoții, sentimente, exprimă stări afective. Galbenul simbolizează optimismul și încrederea, în timp ce culoarea neagră exprimă exact opusul. Reprezintă pesimismul, îngrijorarea, evidențiază aspect negative. Pălăria verde reprezintă ideile noi, gândirea creativă, imaginația.
Primăvara de Vasile Alecsandri
Pentru fiecare pălărie descrisă mai sus am conceput o sarcină de lucru. Toate exercițiile se regăsesc în fișa din documentul de la finalul articolului. Veți găsi aici o variantă color și una alb-negru.
Pentru pălăria albastră sarcina este aceea de a identifica elementele textului: titlu, autor, tema poeziei, număr de strofe, număr de versuri pentru fiecare strofă. Organizăm astfel primele informații despre text.
După citirea textului, pălăria albă vine să analizeze și să prezinte informații care se regăsesc în text. Aici ne vom opri asupra imaginilor vizuale și a celor auditive. Ținând cont de conținutul poeziei, facem practic o trecere în revistă a tuturor elementelor din natură prezentate în poezie.
Pălăriei roșii îi revine rolul de a vorbi despre sentimentele pe care poetul le transmite, dar și despre trăirile proprii vizavi de sosirea primăverii.
Următoarea pălărie este cea galbenă. Sarcina de lucru constă în enumerarea darurilor pe care le oferă primăvara naturii și oamenilor.
Cu pălăria neagră încercăm să identificăm și câteva aspecte mai puțin plăcute sau dorite legate de acest anotimp.
Ultima pălărie, cea verde, ne invită la producerea de idei noi prin crearea unui dialog cu o rândunică, o albină sau o floare.
Activitatea descrisă mai sus va fi completată, bineînțeles, de exersarea actului citirii, de exerciții de vocabular, de formulare de răspunsuri la întrebări etc.