Pentru textul Povestea gâștelor de George Coșbuc am pregătit un material cu ajutorul căruia activitățile propuse pentru înțelegerea conținutului textului se desfășoară prin joc. Este vorba despre combinarea unui joc de masă (cu tablă de joc și zaruri) cu diverse exerciții prin care pătrundem în universul textului citit.
”Povestea gâștelor”. Exerciții pentru înțelegerea și aprofundarea conținutului textului
În documentul de la finalul articolului veți găsi două fișe. Pe una se află tabla de joc cu numere de la 1 la 63, iar pe cealaltă sunt scrise sarcinile de lucru. Pentru fiecare număr de pe tabla de joc avem un exercițiu. Ele se împart în următoarele categorii:
1.Informații despre text
2.Formulare de răspunsuri la întrebări referitoare la conținutului textului
3.Transcrierea unor propoziții interogative sau exclamative din text
4.Cuvinte cu înțeles asemănător
5.Cuvinte cu înțeles opus
6.Despărțirea unor cuvinte în silabe
7.Trecerea unor cuvinte de la singular la plural
8.Familia de cuvinte
9.Integrarea în enunțuri proprii a unor grupuri de cuvinte din text și exersarea scrierii corecte
Fiecare categorie de exerciții a fost evidențiată cu o altă culoare. În acest fel, deși tendința copilului este de a căuta pe fișă direct numărul exercițiului pe care urmează să îl rezolve, culoarea îl ajută să vadă mai ușor și sarcina de lucru.
Ca în orice joc, pe tablă sunt câteva poziții care te obligă să mergi înapoi sau să mai arunci o dată cu zarul. Ele pot fi respectate ca atare sau înlocuite cu sarcinile marcate pe fișa de lucru cu roșu. Rolul lor este de a aduce un moment de relaxare sau de energizare. Cântăm un cântecel, imităm gâștele, ne mișcăm, înotăm. Penultimul număr de pe tabla de joc (62) propune citirea integrală a textului. Aceasta se poate desfășura în clasă sau acasă.
Aventura gâscanului. Desfășurarea jocului
Jocul propus a pornit de la necazul gâscanului care și-a pierdut papucii. El dorește să ne însoțească pe parcursul rezolvării sarcinilor în speranța că la capătul jocului își va găsi prețioasele încălțări.
Fiecare copil va primi tabla de joc și fișa cu sarcini de lucru. De asemenea, avem nevoie de zar. Jocul se poate desfășura frontal sau în grupuri mici.
Pentru desfășurarea frontală a jocului regulile sunt foarte simple. Un copil aruncă cu zarul și înaintează atâtea căsuțe câte îi indică numărul de pe zar. Caută pe fișă exercițiul cu acel număr și îl rezolvă. Căsuța corespunzătoare numărului exercițiului se va colora. Dacă pe parcursul jocului se ajunge la o căsuță deja colorată, acel copil mai aruncă o dată cu zarul sau aruncă următorul copil. Pentru implicarea tuturor copiilor din clasă noi am parcurs jocul de două ori (rezolvând exercițiile rămase).
Dacă alegem să împărțim colectivul în grupuri mici cred că ar fi necesari și pioni. Chiar și regulile ar putea fi modificate puțin. Spre exemplu, pentru un răspuns corect, se primește un punct. Pentru un răspuns greșit sau pentru lipsa acestuia copilul în cauză poate sta o tură. Important este ca regulile să fie precizate de la început și să fie foarte clare.
Documentul este postat în format editabil pentru a permite modificări. În funcție de numărul copiilor din clasă sau de timpul avut la dispoziție, sarcinile pot fi modificate sau puteți reduce numărul lor. De asemenea, poate fi păstrată tabla de joc și pot fi create sarcini pentru un alt text.
Chiar și regulile jocului pot suferi schimbări. Oricare ar fi forma pe care o îmbracă jocul, vă asigur că este o activitate ce va fi îndrăgită de copii. Succes!