Managementul clasei Planșe

Panou dedicat cărților citite

În clasa noastră mereu a existat loc și timp pentru lectură. Clasa a IV-a continuă tradiția cititului împreună începută în clasa pregătitoare. Din nou o oră pe săptămână va fi alocată lecturii, cu cărți recomandate de mine sau de copii, cărți care vor fi citite și discutate cu toată clasa. Pe lângă acestea, copiii care sunt pasionați de citit și care de obicei citesc într-un ritm mai rapid decât cel stabilit la nivelul clasei au libertatea de a-și alege propriile lecturi în funcție de gusturile lor. Ei sunt cei care fac recenzii cărților citite și viitoare recomandări de lectură. Așadar, start!

Panou dedicat cărților citite

Panou dedicat cărților citite
Panou dedicat cărților citite

Și anul trecut am avut un mic spațiu dedicat afișării cărților citite . Este vorba despre un panou de plută, de dimensiune medie, afișat lângă tablă. Aici am pus câteva materiale:
-un afiș care descrie calitățile unui cititor pasionat, dimensiune A3, color;
-pahare de carton, câte unul pentru trei copii, în care aceștia puneau un cartonaș dreptunghiular pe care notau titlul și autorul cărții citite. Fiecare copil a ales o altă culoare pentru cartonașul său.
-în partea stângă a panoului am afișat periodic titlul și autorul lecturii pe care am parcurs-o cu toată clasa. Tot aici copiii și-au exprimat părerea despre cartea citită punând cartonașe cu emoticoane.
Materialele descrise mai sus pot fi descărcate pentru imprimare de aici.

STARTt! Lecturi de cinci stele

Pentru că tema clasei a III-a a fost puzzle-ul, veți observa că materialele de care vorbeam mai sus au legătură cu această temă. Anul acesta tema noastră are de-a face cu stelele, de aceea PuzzLECTURA s-a transformat în ”STARt! Lecturi de cinci stele”. Am păstrat ideea jocului de cuvinte, precum și conținutul și organizarea panoului de lectură. Ceea ce diferă este designul materialelor. Nu am înlocuit piesele de puzzle ale afișului ”Un cititor pasionat…” cu steluțe deoarece cred că toate acele calități împreună, îmbinate asemenea pieselor de puzzle, contribuie la creșterea unui copil iubitor de lectură. De asemenea, am păstrat cartonașele pentru recenzii. Copiii le au deja, voi suplimenta doar acolo unde s-au rătăcit peste vară.

Așadar, acest panou dedicat cărților citite aduce următoarele noutăți:
-Titlul panoului ”STARt! Lecturi de cinci stele” – scris pe trei coli A4, de imprimat color. Posterul care conține cuvântul ”StARt!” va fi afișat în stânga, celelalte două în dreapta;

-Sub ”STARt” vor fi afișate paharele, posibil ca în acest an școlar ele să fie înlocuite cu plicuri;

-Sub ”Lecturi de cinci stele” vor afișate, una sub alta, cele două steluțe pentru titlu și autor. Pot fi imprimate la dimensiune A4, color, pe carton. În prelungirea lor va fi pusă câte o imaginea cu coada stelei. Pe acestea vom completa titlul și numele autorului și vor fi schimbate ori de câte ori citim o nouă carte.
Voi reveni cu fotografii imediat ce mterialele vor fi asamblate pe panou.

Alte materiale pentru lectură

Tot pentru lectură pe site veți găsi și alte materiale. Spre exemplu, toate cărțile citite de copii vor fi înregistrate pe cartonașele din pahare/plicuri, dar și pe o fișă individuală. Aceasta, în două variante, poate fi descărcată de aici.
De asemenea, veți găsi modele de fișe de lectură și foarte curând voi posta o listă cu recomandări de cărți pentru clasele a III-a și a IV-a.