Clasa a patra Clasa a treia Limba și literatura română clasa a patra Limba și literatura română clasa a treia

Scrierea corectă a cuvintelor ”ia”/”i-a” și ”iau/”i-au”

De curând am avut o lecție despre scrierea corectă a cuvintelor ia/i-a și iau/i-au. Cu regulile de scriere corectă a acestor cuvinte ne-am întâlnit și în clasa a III-a, dar întotdeauna este loc și timp pentru o reactualizare a lor. Textul studiat a fost punctul de plecare pentru observarea unor situații în care se folosesc aceste cuvinte.
În cele ce urmează vă prezint materialele pe care le-am utilizat în această lecție, materiale ce pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului. Pe lângă acestea am utilizat și planșele ce pot fi descărcate de aici.

Scrierea corectă a cuvintelor ”ia”/”i-a” și ”iau/”i-au”

Dacă anul trecut am studiat separat scrierea corectă a cuvintelor ”ia”/i-a”, respectiv ”iau”/”i-au”, anul acesta ele și-au făcut intrarea în scenă împreună. Și folosesc cuvântul ”scenă” tocmai pentru că materialul pentru prezentarea regulilor de scriere este imaginea unei cortine. Această fișă va fi suprapusă peste cea care conține câteva exerciții. Nu este obligatoriu a se folosi fișa cu regulile. Nouă ne-a fost de folos pentru a ni le reaminti prin intermediul unor exemple.

ia/i-a și iau/i-au

Așadar, primul ”actor” introdus în scenă a fost cuvântul ”ia”, însoțit de perechea sa, ”i-a”. Pentru fiecare situație în parte am explicat scrierea corectă. Spre exemplu, pentru ”ia (pixul)” copiii au dedus că este vorba de acțiunea de a lua, apuca, a prinde, a cumpăra un obiect, acțiune săvârșită de o persoană (el/ea). În al doilea caz, observăm că apare cratima care desparte două părți de vorbire diferite, dar le unește în rostire. La clasa a IV-a, operăm cu ușurință cu noțiuni precum ”pronume personal” sau ”verb”, la clasa a III-a putem folosi pentru acestea înlocuitori precum ”persoană” și ”acțiune”.
În același mod am procedat și în cazul cuvintelor ”iau” și ”i-au”. Pe această fișă, sub fiecare situație am explicat regulile de scriere despre care am vorbit mai sus.

Exersăm scrierea corectă a cuvintelor ia/i-a și iau/i-au

Bineînțeles că nu expunem reguli fără a crea situații de aplicare a acestora. Următoarea fișă cuprinde câteva exerciții pentru scrierea corectă a acestor cuvinte. Fiecare fișă conține câte trei exerciții.
Pentru ”ia” și ”i-a” sarcinile de lucru constau în:
-completarea cu cuvinte potrivite situației date (ia…. și i-a….);
-completarea enunțurilor date cu ”ia” sau ”i-a” și motivarea fiecărei alegeri (oral);
-alcătuirea unui enunț în care să se regăsească atât ”ia”, cât și ”i-a” (având ca model exercițiul anterior).
Avem și pentru ”iau” și ”i-au” câteva exerciții. Prima sarcină este identică cu cea din fișa descrisă mai sus, cerința continuându-se în al doilea exercițiu. Încheiem cu un exercițiu în care copiilor li se cere să aleagă forma corectă, din nou cu motivarea orală a acestei alegeri, făcând apel la regulile de scriere învățate.

În încheiere voi descrie modul în care am asamblat noi cele două fișe. Am decupat pe contur ambele fișe. Pe cea cu exerciții am lipit-o pe caiet. La cea cu cortina am despărțit cele două chenare, decupând pe linia verticală punctată care le desparte. Am aplicat lipici doar pe partea de sus a foii și am lipit pe caiet, deasupra fișei cu exerciții. Astfel, cele două chenare de deasupra se ridică, lăsând la vedere exercițiile rezolvate.