Comunicare în limba română clasa întâi

Litera b mic de tipar/de mână. În bucătărie

La litera b mic de tipar/de mână manualul ne oferă textul ”În bucătărie”. Pe marginea acestui text am conceput fișa de lucru de mai jos. Sarcinile de lucru vizează verificarea înțelegerii de către elevi a conținutului informațional ca urmare a citirii conștiente a textului și formarea deprinderii de a se orienta în textul citit. Activitatea este precedată de exerciții de analiză și sinteză fonetică, recunoașterea literei b mic de tipar/de mână pe diferite suporturi , intuirea imaginii din manual și organizarea unei conversații pe baza acesteia. Pentru executarea literei de mână am utilizat și fișa de lucru de la finalul articolului.

Fișă de lucru  pentru litera b mic de tipar/de mână. În bucătărie

Am adaptat oarecum metoda piramidei, cerând copiilor să noteze, pornind de la baza acesteia, informațiile cerute. La primul nivel al piramidei  vor nota cele patru ingrediente utilizate în preparea budincii, ingrediente pe care le vor selecta dintr-o listă dată. La al doilea nivel vor fi scrise cele trei propoziții care indică etapele preparării (în prealabil, acestea au fost ordonate). La final, copiii vor scrie ultima etapă prezentată în textul din manual (”Lasă totul la cuptor nouă minute”).

Litera b mic de tipar/de mână. În bucătărie
Litera b. În bucătărie

În partea a doua a fișei, copiii vor scrie patru ingrediente ce pot fi folosite pentru a prepara pizza.  Ultima sarcină de lucru vizează identificarea antonimelor pentru cuvintele date. Acestea sunt cuvinte care conțin litera b (bătrân, bun/bine, blând, bucuros, bolnav).

Fișa poate fi lucrată frontal sau individual.

Pentru recunoașterea literei b mic de tipar, cât și pentru exersarea scrierii literei b mic de mână am folosit fișa de mai jos.

Litera b mic de tipar/de mână
Litera b mic de mână

Tema poate fi continuată la matematică și explorarea mediului cu jocul didactic ”În bucătărie”. Jocul are ca scop consolidarea deprinderilor de calcul mintal și scris – adunarea și scăderea numerelor naturale de la 0 la 31, cu și fără trecere peste ordin, a competețelor specifice numerației  în concentrul 0-31 și a terminologiei matematice (joc didactic).

Am extins tema și la dezvoltare personală. Alături de alte activități, am creat o rețetă a prieteniei și am învățat să scriem bilete (în acest caz, bilete de apreciere pentru colegii de clasă).

2 Comentarii

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *