Iată-ne ajunși și la scăderea cu trecere peste ordin în concentrul 0-20. Ca și în cazul adunării, am pregătit pentru aceste lecții câteva materiale sub forma unor fișe de lucru. Le-am folosit din prima lecție de predare-învățare și apoi în lecțiile de consolidare a deprinderilor de calcul.
În documentul de la finalul articolului găsiți 4 materiale grupate pe două secțiuni. Prima dintre ele, numită ”Învățăm!”, conține fișele utilizate în prima lecție, cea de predare-învățare plus partea de fixare. Cea de a doua secțiune e dedicată consolidării scăderii cu trecere peste ordin și aici avem sarcini de lucru diverse pentru exersarea scăderii, dar și a adunării.
Învățăm scăderea cu trecerea peste ordin
Am apelat aici la trei animăluțe, fiecare prezentându-ne un procedeu de calcul pentru efectuarea scăderii cu trecere peste ordin în concentrul 0-20. Câinele ne arată ceea ce știm deja din clasa pregătitoare, utilizând reprezentarea grafică sau material concret, mărunt. Vedem câte obiecte avem (în cazul nostru vorbim de pătrățele roșii, simbol pentru unități), eliminăm atâtea câte ne indică scăzătorul și, prin numărare, aflăm diferența.
Nu am insistat foarte mult pe acest procedeu. Am considerat că următoarele două sunt mai necesare în efectuarea scăderilor cu împrumut la ordinul zecilor, scăderi pe care urmează să le învățăm în curând.
Așadar, am trecut la descompunerea numerelor. Maimuțica ne învață să descompunem descăzutul în zeci și unități și să folosim scăderea din 10 și apoi adunarea unităților rămase. Iepurașului îi vine mai ușor să descompună scăzătorul astfel încât să scadă exact unitățile descăzutului și să ne folosim tot de zecea întreagă atunci când adăugăm unitățile rămase. Copiii au preferat acest mod de calcul, li s-a părut mai ușor de utilizat chiar în calculul mintal.
Toate exercițiile de scădere, indiferent de procedeul de calcul, sunt însoțite de reprezentarea grafică a numerelor.
Mai avem tot aici o fișă ce poate fi folosită în fixarea cunoștințelor, lăsându-i pe copii să își aleagă modalitatea de calcul.
Exersăm scăderea cu trecere peste ordin în concentrul 0-20
Pentru activitățile de consolidare avem alte trei fișe de lucru. Prima dintre ele conține 5 exerciții. Pe lângă exersarea scăderii cu trecere, utilizăm și terminologia mtematică specifică scăderii. De asemenea, ne reamintim cum se efectuează proba și rezolvăm probleme cu două aflări, exersând și operația de adunare.
La cea de a doua fișă îl întâlnim pe Mihai. El are nevoie de ajutor pentru a parcurge un traseu presărat cu provocări matematice. Ajutorul constă în rezolvarea corectă a tuturor exercițiilor date. Ca și în cazul fișei anterioare, sarcinile de lucru sunt diverse, acoperind mai multe competențe.
Ultima fișă e pur și simplu pentru exersarea adunărilor și a scăderilor. Cu siguranță că sunt copii care au nevoie de mai mult antrenament, așa că este un material care îi pune la treabă. Să avem spor!