Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Învățăm litera e

La Comunicare în limba română urmează să învățăm litera e mic de tipar, respectiv de mână. Întrucât lecțiile noastre se vor desfășura în regim online, materialul atașat la finalul articolului, a fost creat în așa fel încât să fie de ajutor în aceste condiții.

Este vorba despre o prezentare powerpoint care, derulată în Slide show, permite, cu ajutorul unei tablete grafice, scrierea pe slide-uri. Se poate folosi și mouse-ul pentru scriere, dar este un pic mai greu.

Pe fiecare slide al prezentării este câte un moment al activității, pentru o lecție de două ore. Am combinat comunicarea orală cu cea scrisă, după cum se va vedea din descrierea de mai jos.

Învățăm litera e. Primul slide

Pentru captarea atenției și anunțarea subiectului m-am gândit că am putea audia din cântecelul de toamnă strofa sunetului e (E,e,e, plăcută vreme e….). Astfel, aducem în discuție sunetul e, anunțăm titlul lecției scris pe acest prim slide și facem legătura cu textul inserat în prezentare.

învățăm litera e
Învățăm litera e – 1

Tot aici și acum facem cunoștință cu cele trei personaje care vor fi ajutoarele noastre pe parcursul lecției: un creion, o carte și un penar.

Al doilea slide

Până să ajungem propriu-zis la litera e mic de tipar, începem cu prezentarea literelor învățate înainte de vacanță.

Pe al doilea slide apare mai întâi balonul, cel cu care am pornit în călătorie la începutul anului școlar. Sau poate fi balonul cu care călătoresc literele. La primul click apar literele învățate, mici și mari, de tipar și de mână pe care copiii le vor citi. Se poate purta o discuție despre diferențele dintre literele de tipar și de mână, despre literele mici și mari.

învățăm litera e
Învățăm litera e – 2

Acestor „pasageri” li se va alătura familia literei e. Cu două click-uri vor fi și acestea afișate. Mai întâi literele mici, apoi cele mari.

Al treilea slide

Înainte de a ajunge la litera e, vom exersa pronunțarea și identificarea sunetului e în cuvinte. Pe al treilea slide este un text-suport pe care copiii îl vor audia încercând să rețină cuvinte care conțin sunetul e.

învățăm litera e
Învățăm litera e – 3

Deoarece ei cunosc litera e mic încă de anul trecut, următorul pas va fi să descoperim litera e în cuvintele textului. Pe măsură ce localizăm câte o literă, o voi încercui.

Slide-ul 4

Acest slide este dedicat analizei și sintezei fonetice. Prima sarcină constă în desenarea unor fructe și legume de toamnă în denumirea cărora se aude sunetul e. Apoi, sub fiecare desen, copiii vor realiza reprezentarea grafică a silabelor și a sunetelor, marcând prin culoare sunetul e.

Învățăm litera e. Slide-ul 5

Am ajuns și la momentul în care învățăm litera e mic de mână. Am discutat despre sunetul e și litera de tipar asociată, putem trece acum la scrierea acesteia.

În prima etapă observăm litera și elementele componente ale acesteia, elemente pe care le-am exersat deja în perioada preabecedară. La următorul click, elevii vor observa încadrarea în spațiul de scris a acestei litere și locul fiecărui element ce compune litera de mână.

Următoarea prezentare a literei ne arată, cu ajutorul săgeților care apar succesiv, direcția de urmat în scrierea acesteia. În completare, se poate utiliza un material video ce prezintă scrierea de mână a literei e mic de mână.

La ultimul click apar două litere mici de mână pentru a observa spațiul care trebuie lăsat între litere.

Învățăm litera e. Slide-ul 6

După exerciții de încălzire a mușchilor mici ai mâinii, după ajustarea poziției corpului la scris, după scrierea în aer, cu degetul pe masă a literei, după explicații și vizionarea filmului, suntem pregătiți să scriem litera în caiete.

Începem cu titlul lecției și cu o reamintire a felului în care acesta se scrie în caiet și continuăm cu scrierea literei pe două rânduri din caiet.

Slide-ul 7 și slide-ul 8

Cu slide-ul 7 mai facem un pas înainte și trecem la citirea silabelor în care apare litera e și a cuvintelor cu aceste silabe. Am ales pentru acest exercițiu silabele „me” și „te”. Pe rând, ele au fost introduse în cuvinte în poziție inițială, mediană, finală. Fiecare cuvânt este precedat de o imagine sugestivă.

Aceste silabe urmează a fi scrise în caiete, așa cum ne arată slide-ul 8. Le vom scrie pe următorul rând, alternativ.

Slide-ul 9

Pe slide-ul 9 avem cuvinte care s-au putut forma cu literele învățate până acum. La primul click apar două șiruri de silabe. Prin unirea celor de pe primul rând cu cele de pe al doilea rând se vor obține cuvinte formate din două silabe. Corespondența va fi realizată tot cu ajutorul tabletei grafice.

A doua sarcină de lucru constă în citirea pe silabe, respectiv integrală, a cuvintelor date.

Slide-ul 10, slide-ul 11 și slide-ul 12

Urmează scrierea cuvintelor prezentate pe acest slide în caiete. Din nou, pentru a oferi sprijin copiilor, scrierea lor se poate face pe slide.

Activitatea de scriere se încheie pe slide-ul 11. Este vorba despre scrierea propoziției date.

În finalul prezentării, pe slide-ul 12, copiii primesc felicitări pentru activitatea desfășurată, în cuvântul „excelent” fiind marcată, bineînțeles, litera e.