Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Litera E mare de mână

Materialul realizat pentru litera E mare de mână este tot o prezentare powerpoint. Cu o tabletă grafică la îndemână poate fi un sprijin în lecțiile desfășurate online.

Prezentarea conține 12 slide-uri cu activități de învățare pentru litera E mare de mână, aducând în discuție, bineînțeles, și celelalte sunete și litere învățate până în acest moment. Pe unele slide-uri se reia conținutul fișei de anternament grafic pentru litera E mare de mână, fișă ce poate fi descărcată de aici.

Materialul PPT poate fi însoțit și de alte resurse. De mare ajutor ne sunt nouă filmulețele care prezintă scrierea literelor de mână și care sunt disponibile pe canalul You Tube.

Litera E mare de mână. Slide-ul 2

În ordinea din PPT, prima activitate de învățare este de fapt pe al doilea slide. Pe primul este titlul.

litera E mare de mână
Litera E mare de mână 1

Înainte de a trece la lecția nouă, ne vom reaminti ceea ce am învățat în lecția anterioară. A fost vorba despre sunetul e și litera mică, de tipar și de mână. Pe slide apar silabele și cuvintele pe care le-am citit și le-am scris cu o zi înainte.

Litera E mare de mână. Slide-ul 3

Începând cu acest slide trecem la lecția nouă. La primul click apare imaginea unui băiețel care își sărbătorește ziua de naștere. Dintre cele trei cuvinte date copiii trebuie să îl aleagă pe acela care ar putea fi numele copilului. Observăm că toate cele trei cuvinte se scriu cu E deoarece sunt nume. Pentru celelalte două îi voi provoca pe copii să găsească legături cu imaginea. Spre exemplu, Emil locuiește în Eleveția. El a primit un cadou de la Elena.

La al doilea click apare o fetiță, invitată la ziua lui Emil. Și aici copiii trebuie să îi descopere numele, dar și să motiveze alegerea făcută.

Slide-ul 4

Recunoașterea literei E mare de tipar continuă și pe slide-ul următor. La fiecare click se va afișa o nouă propoziție. Enunțurile pot fi citite de către copii sau de către învățător. Sarcina de lucru constă în găsirea cuvintelor care se scriu cu E în scopul observării situațiilor în care cuvintele se scriu cu majusculă.

litera E mare de mână
Litera E mare de mână 2

Cu ajutorul tabletei grafice, pe rând, poate fi încercuită fiecare literă descoperită de către copii.

Slide-ul 5

Iată-ne ajunși la momentul mai dificil al lecției. Scrierea literei E mare de mână pune de obicei îndemânarea copiilor la încercare, de aceea mare a parte a lecției de două ore se concentrează pe scriere de data aceasta.

Pe acest slide găsim imaginea literei de mână, săgețile care indică sensul în care se mișcă mânuța pentru a scrie litera, precum și două litere alăturate pentru observarea spațiului dintre litere. Aici, folosesc și un video care arată clar și la viteză mică felul în care se scrie litera.

Litera E mare de mână. Slide-ul 6 și 7

După exercițiile de încălzire și după ce am scris litera în aer, pe masă, pe o coală albă, trecem la caietul tip I. Pe slide vedem titlul și două rânduri ce urmează a fi completate de către copii.

litera E mare de mână
Litera E mare de mână 3

Pe următorul slide urmează să scriem cele trei cuvinte afișate.

Slide-urile 8-12

Ultimele slide-uri ale prezentării aduc în atenția copiilor câteva propoziții scurte pe care ne vom strădui să le scriem pe caiet.

Ne vom reaminti aici scrierea cu alineat, cu majusculă la începutul propoziției, spațiul dintre cuvinte, semnul de punctuație de la finalul propoziției. Dacă mai adaugăm și analiza fonetică, probabil că nu vom reuși să scriem patru propoziții. Prezentarea se încheie cu felicitările adresate copiilor.