Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Forme plane și…zone polare

Într-un articol precedent am prezentat câteva idei și materiale pentru o lecție despre Polul Nord și Polul Sud. Pornind de la aceeași temă, iată câteva idei pentru o lecție despre forme plane și axa de simetrie, o activitate în care punem la treabă nu doar gândirea, ci și imaginația și mânuțele.

Lecția  poate debuta cu jocul didactic prezentat la finalul articolului despre care vorbeam mai sus. Descrierea jocului, dar și materialele necesare desfășurării lui se află aici. Jocul constituie un bun pretext pentru reactualizarea cunoștințelor referitoare la înmulțirea numerelor naturale în concentrul 0-100. De asemenea, pentru descrierea caracteristicilor formelor plane pot fi utilizate planșele cu figuri geometrice pe care le găsiți aici.

Forme plane și zone polare. Tangram

Forme plane și zone polare
Forme plane și zone polare

Aparent nu există nicio legătură între cele două concepte, dar am creat una prin intermediul jocului Tangram.

Fiecare copil primește câte un pătrat Tangram. În prima fază, fără a le decupa, copiii recunosc figurile geometrice. Cu această ocazie ne reamintim câteva caracteristici ale formelor plane. Pornind de la cele știute se identifică și ”intrusul” – paralelogramul (fără teoretizări, doar prin observare și comparare cu pătratul sau dreptunghiul). De asemenea, se poate cere copiilor să identifice figurile geometrice care lipsesc.

După decuparea tanurilor, cu figurile geometrice obținute se pot face diferite exerciții:

-de  grupare a figurilor după diferite criterii: mărime, forme, număr de laturi, număr de vârfuri;
-de comparare a figurilor de același fel prin suprapunere sau prin măsurare;
-de recunoaşterea şi descrierea formei obiectelor din mediul apropiat;
-de înmulțire sau de adunare (de exemplu, am aflat numărul laturilor triunghiurilor, numărul laturilor tuturor figurilor etc).

Activitatea este urmată de lipirea tanurilor pentru obținerea unei imagini, în cazul nostru ursul polar și pinguinul, însoțită bineînțeles de o scurtă poveste a pătratului Tangram. Acesta (la dimensiune mică pentru copii, dar și la dimensiune mare pentru demonstrarea etapelor de lucru), precum și imaginile ce urmează a fi obținute se află în documentul de la finalul articolului. Dacă timpul permite (ora noastră de matematică și explorarea mediului este urmată de două ore de arte vizuale și abilități practice), lucrările vor fi completate cu elemente de decor specifice mediului de viață polar prin diverse tehnici de lucru.

Cercul. Animale din cercuri

Pentru că din pătratul Tangram lipsește cercul, pentru această figură geometrică se poate face un alt exercțiu la finalul căruia se obține tot un urs polar si/sau un pinguin din cercuri de diferite dimensiuni. Dar, până la asamblarea pieselor, se pot face și aici câteva din exercițiile  enumerate mai sus. Materialele necesare pentru această activitate se află alături de pătratul Tangram.

Forme plane însuflețite

Un alt exercițiu care include toate cele patru figure geometrice este conturarea cu ajutorul instrumentelor de geometrie/şabloanelor. Și pentru ca activitatea să fie mai distractivă, copiii pot însufleți figurile geometrice, decorându-le cu alte figuri geometrice pentru obținerea unor chipuri de animale polare în cazul nostru.

Axa de simetrie. Semicercul

Cercurile din care se obțin pinguinul și ursul polar pot avea și altă întrebuințare. Ele pot fi decupate și pliate pentru a obține semicercuri. Cu acestea copiii pot crea diverse forme. Pentru axa simetri mai avem un exercițiu-joc chiar la finalul documentului. Pe fișă apare un pătrat cu pătrățele numerotate de la 0 la 100. La mijocul pătratului este trasată axa de simetrie. Pentru pătrățele din stânga acesteia există sub pătrat un cod al culorilor. După colorare se va obține jumătate dintr-un pinguin, cealaltă jumătate fiind obținută de copii prin continuarea desenului în partea dreaptă.

O altă idee pentru abordarea formelor plane poate fi cea pe care noi am utilizat-o la începutul anului școlar, într-o lecție de recapitulare a cunoștințelor despre figurile geometrice.  Am folosit atunci un joc de tip puzzle, precum și planșele cu figuri geometrice haioase.