În urmă cu ceva timp am învățat la Științe ale naturii despre câteva fenomene ale naturii. În general, fenomene cunoscute, despre care știam, pe care le-am observat în natură în diferite anotimpuri, despre care am discutat cu diferite ocazii.
Pe baza acestor informații și a materialului pe care urmează să vi-l prezint în continuare am încercat să răspundem la câteva întrebări:
-De ce se schimbă vremea?
-Ce fenomene ale naturii cunoaștem?
-Cum apar acestea?
-Cum influențează vremea ceea ce facem?
-Ce efecte pozitive, respectiv negative ale fenomenelor naturii?
Fenomene ale naturii. Știu/Vreau să știu/ Am învățat
Demersul didactic poate fi proiectat urmând pașii metodei Știu/Vreau să știu/Am învățat. Așa cum am spus, am pornit de la ceea ce copiii știau deja, notând la tablă răspunsurile acestora la întrebările de mai sus. Cum era de așteptat, tema lecției a adus o avalanșă de întrebări pentru momentul ”Vreau să știu”, întrebări la care am răspuns cu ajutorul materialului pregătit pentru acest moment.
Fenomene ale naturii. Material video
Mereu avem la îndemână un text științific și imagini relevante ca bază pentru transmiterea noilor cunoștințe. Pentru o lecție despre fenomene ale naturii am considerat că impactul va fi mai mare dacă textul și imaginile sunt dinamice, vii, preluate din realitatea înconjurătoare și însoțite de sunete caracteristice. Așa a luat naștere un scurt material video care prezintă câteva fenomene ale naturii.
Filmulețul debutează cu prezentarea factorilor care determină schimbarea vremii și cu enumerarea acestor fenomene: ploaia, fulgerul, tunetul, grindina, ninsoarea, lapovița, poleiul, vântul. După cum se observă, în această ordine am ținut seama și de anotimpul în care apar. Rând pe rând, fiecare fenomen în parte va fi descris în câteva propoziții:
-ploaia – cum se formează, rolul ploii;
-tunetul și fulgerul – ce sunt, cum iau naștere;
-grindina – când și cum se formează;
-ninsoarea, lapovița, poleiul – în ce condiții și cum apar;
-vântul – ce este, ce însușiri are.
Fenomene ale naturii. Derularea materialului video
La început, am prezentat filmul în întregime. A doua vizionare s-a produs fragmentat pentru a face loc discuțiilor despre fiecare aspect prezentat. Au fost momentele în care am lămurit anumite concepte, am formulat răspunsuri la întrebările de la începutul lecției, au fost formulate noi întrebări și s-au căutat răspunsuri. Acum, sau la o nouă vizionare, câteva idei pot fi notate în caiete. Astfel, se alcătuiește schema lecției.
Buletin meteo
O activitate care poate completa cele descrise mai sus este prezentarea unui buletin meteo de către copii. Noi am făcut deja acest lucru cu altă ocazie, într-o oră de limba română ce a avut ca temă descrierea unui fenomen al naturii.
Am apelat la câteva imagini cu simboluri pentru fiecare fenomen al naturii pe care apoi l-am descris și l-am inclus alături de alte aspecte în buletinul meteo. O descriere detaliată a acestei activități precum și materialele necesare găsiți aici. Iată o bună modalitate de realiza o activitate integrată.