Vă prezint în cele ce urmează câteva idei și materiale concepute pentru o lecție în care am exersat descrierea unui fenomen al naturii. Seria descrierilor va continua cu prezentarea unui obiect și a unei persoane. Indiferent care este obiectul descrierii, exercițiul va fi realizat oral și în scris.
Descrierea unui fenomen al naturii
Până la realizarea descrierii propriu-zise a unui fenomen al naturii este necesar să parcurgem câteva etape premergătoare. Prima ar fi identificarea și denumirea unor fenomene ale naturii pe baza unor imagini. În acest scop am folosit o prezentare powerpoint care conține imagini ale unor fenomene ale naturii (ninsoare, ploaie, ceață etc). Pe baza lor identificăm câteva caracterisitici ale acestora. Este un bun moment pentru a face apel la cunoștințele însușite la matematică și explorarea mediului. Pentru fixare putem folosi metoda cirochinelui având în centru tema și în cercurile-satelit fenomenele identificate în imagini, precum și altele aduse în discuție de către copii, dar care nu se regăsesc în imagini.
Buletin meteo – comunicare orală despre fenomene ale naturii

Buletinul meteo este pretextul descrierii unui fenomen al naturii având ca puncte de sprijin imagini cu simboluri folosite pentru a descrie vremea. Se afișează la tablă cele 12 imagini și se cere elevilor să decodifice semnificația acestora. Imaginile pot fi împărțite în patru categorii. Imaginile cu soarele vorbesc de vreme în general, iar cele cu termometrele indică temperaturile. Mai avem imagini pentru precipitații și pentru vânt. Pentru fiecare dintre ele vom găsi cuvinte care le descriu și care sunt specifice prezentării vremii într-un buletin meteo. Spre exemplu, vremea poate fi frumoasă, plăcută, închisă, rece etc. Precipitațiile sunt sub formă de ploaie, ninsoare, mixte, slabe, moderate, abundente. Vântul suflă slab, moderat, cu putere/cu intensificări . Temperaturile pot fi ridicate, scăzute, obișnuite pentru această perioadă. În documentul pdf am introdus și o imagine cu toate aceste simboluri a căror semnificație poate fi completată de copii odată cu rezolvarea frontală, la tablă.
Imaginile și aceste caracteristici sunt repere pentru buletinul meteo pe care copiii îl vor crea individual și îl vor prezenta oral în fața clasei. Înainte de prezentare ei își vor alege imaginile care să însoțească descrierea verbală. Alegerea imaginilor corespunzătoare este din nou o provocare. Combinarea lor nu poate fi făcută la întâmplare pentru că fenomenele se produc în anumite condiții de temperatură, spre exemplu.
Descrierea unui fenomen al naturii – expresii frumoase și scrierea imaginativă dpe baza unui șir de întrebări
După ce am descris cu precizie anumite fenomene ale naturii, ca adevărați meteorologi, într-o lecție următoare vom schimba registrul și vom prezenta aceleași fenomene din perspectiva unui artist. Este momentul creării și utilizării în exprimare a figurilor de stil, numite de noi ”expresii frumoase”.
Vom porni de la poezia recent studiată – ”Tablou de iarnă” de Vali Slavu. Vom extrage de aici cuvintele care fac referire la fenomene ale naturii și vom observa cum au fost ele descrise de autoare prin comparație cu descrierea realizată în buletinul meteo. Printr-un exercițiu de imaginație vom încerca să găsim cât mai multe modalități de descriere a unui fenomen al naturii folosind comparații, personificări, epitete (fără terminologie). Fenomenul ales este ninsoarea pentru că urmează a fi creat un text pe bază de întrebări.
Pe lângă poezia amintită mai sus avem ca suport o fișă de lucru pe care apar întrebările de sprijin. Organizatorul grafic folosit este împărțit în trei spații. În mijloc se află întrebările, iar pe părțile laterale există spațiu pentru notarea unor expresii frumoase. După citirea întrebărilor vom găsi expresii frumoase pentru elementele care apar aici: cerul, fulgii, norii etc.
Poate fi organizat un moment de brainstorming cu notarea tuturor ideilor din care apoi fiecare copil va selecta și le va nota pe cele pe care dorește să le folosească în textul propriu. La final, fișa se va decupa pe contur, se va plia pe liniile indicate și se va lipi în caiete. Pentru exersare, în document am atașat alte două teme – ploaia și curcubeul.