Cu această fișă ne propunem să exersăm litera Â. Mai facem astfel un pas înainte către finalizarea alfabetului. Materialul poate fi utilizat atât într-o lecție de predare, cât și pentru consolidarea cunoștințelor.
Exersăm litera  prin intermediul unor exerciții care pun, în mare parte, accentul pe diferențierea literelor Â-Î, dat fiind faptul că sunetul aferent celor două litere a fost învățat deja. Dificultăți în pronunțare nu apar. Copiii întâmpină greutăți atunci când trebuie să îl sesizeze în interiorul cuvintelor. Știm că scrierea corectă cu â sau î pune probleme chiar și copiilor mai mari. De asemenea, există tendința de a nu nota cu litera „â” sunetul corespunzător din cauza pronunțării celorlalte sunete având ca sprijin chiar acest sunet.
Uneori, apar confuzii în scriere între A, Ă, Â. Prin urmare, fișa literei  propune exerciții pentru pronunțarea, citirea și scrierea corectă a cuvintelor care conțin aceste litere.
Exersăm litera Â. Prima parte a fișei
Prima parte a fișei se referă la exercițiile scrise în partea stângă. Începem cu prezentarea celor două litere – litera mică, respectiv litera mare de tipar. Între ele este imaginea Pământului. Cuvântul va fi despărțit în silabe și va fi localizat sunetul î.
Începem să exersăm litera  cu recunoașterea acesteia, precum și a literei mici de tipar. E nevoie de atenție, deoarece ele se află printre litere asemănătoare. Literele sunt așezate în conturul hărții României. Avem aici un alt cuvânt pe care se poate face analiză și sinteză fonetică.
Urmează scrierea literei Â. Mai întâi exersăm pe conturul literei, apoi pe următoarele două rânduri. Trasarea literei pe contur se poate face și pe fișa special creată în acest scop și care se află la finalul documentului.
La al treilea exercițiu sarcina copiilor constă în completarea cuvintelor date cu litera Â. De asemenea, ei vor citi cuvintele și vor desena în spațiile date obiectele denumite de acestea.
Exersăm litera Â. Partea a doua a fișei
Continuăm să exersăm litera  în partea dreaptă a fișei unde avem alte patru exerciții.
Începem cu obținerea unor cuvinte prin unirea silabelor de pe primul rând cu cele de pe al doilea rând. Cuvintele pot fi scrise la tablă cu litere mari de tipar chiar de către copii.
Cu următorul exercițiu se dorește formarea deprinderilor de scriere corectă a cuvintelor cu  sau Î. Li se cere copiilor să completeze cuvintele date cu una din cele două litere, după locul pe care acestea îl ocupă în cuvinte.
Exercițiul cu numărul 6 aduce în atenția copiilor patru imagini. Sub fiecare imagine sunt scrise câte două cuvinte, unul dintre ele cu greșeli de scriere. Scopul exercițiului este acela de a scrie corect cuvintele care conțin Â, fără a face confuzii între această literă și litere asemănătoare ca formă. Sarcina copiilor este de a colora caseta în care cuvântul potrivit imaginii este scris corect.
Încheiem fișa literei  cu un exercițiu de completare a propozițiilor date cu cuvintele potrivite. Copiii vor citi propozițiile, vor citi cuvintele din coloana din stânga și le vor scrie la locul potrivit în propoziții.